Supercela zasáhla i Ústecký kraj. Kde tento přírodní úkaz řádil?
Fotografie krup: Barbora Krupičková/Litoměřicko
Chomutov

Ústecký kraj – Meteorologové v neděli ráno předpovídali, že ve večerních hodinách bude v severozápadních Čechách zesilovat vítr a bouřky tam budou o něco dynamičtější. Předpovídali ale také to, že se můžou ojediněle vyskytnout supercely, jejichž největším nebezpečím by byly kroupy. Supercely se nakonec opravdu objevily, a to v oblasti Litoměřicka a Mělnicka. Padaly i několikacentimetrové kroupy.

 

„Jak jsme naznačovali v ranním návrhu, na severu Čech vyšší střih větru "vykouzlil" i pravostáčivou supercelu. Ta se v oblasti Litoměřicka a Mělnicka spojila s dalšími bouřkami a je možné, že i tento fakt vedl k nárůstu její aktivity a produkci krup mezi 3-4 cm," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Kromě krup byly v neděli zachyceny fotograficky i tromby.

3107kroupy3

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru