Majitel mosteckého autodromu zorganizoval jízdu veteránů do tureckého Istanbulu
FOTO: OLDTIMER EXPRESS / AUTODROM MOST
Zajímavosti

Praha – Ve středu 17. května ráno odstartovala od Národního technického muzea v Praze jízda Oldtimer Express, která si klade za cíl projet trasu z Prahy přes Balkánský poloostrov a zakončit ji v Istanbulu. Čtyřdenní cestu přes Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko absolvují vozy s věkem nad 30 let. Denně budou překonávat více než 500 km. Trasa závodu je pouze doporučená s kontrolními průjezdními body, ale posádky mohou zvolit i vlastní cestu.

Start si nenechal ujít ani J. E. P. Egemen Bagis, turecký velvyslanec v ČR, který společně s Josefem Zajíčkem, hlavním organizátorem akce, jízdu před Národním technickým muzeem slavnostně odstartoval. Mezi přihlášenými vozy je pestrá směsice automobilů od Škody 100 z roku 1975, přes BMW 3.0 E9 CSi (1974), Jaguar E-Type roadster (1963) až po Rolls-Royce Corniche. Nejstarším vozem ve startovním poli je Škoda 1102 Tudor Roadster z roku 1951. Mezi posádkami jsou milovníci historických aut převážně z oblasti byznysu. Mnozí z nich už mají za sebou několik podobných dálkových rally, případně další zkušenosti s méně tradičními způsoby cestování, nebo závody.

Duchovní otec dálkové jízdy, Josef Zajíček, který je mimo jiné také majitelem mosteckého autodromu a hodinářské manufaktury ROBOT, chce udělat z Oldtimer Expressu tradici a věří, že nezůstane u jednoho ročníku. "Jsem rád, že se podařilo vše včas zorganizovat, že nás podpořili partneři a že se konečně můžeme vydat na cestu. Samotný jsem velmi zvědavý, co nás všechno čeká, a těším se na celou cestu, i když je jasné, že to nebude jednoduché. Věřím ale, že jsme dobře připraveni a získáme i mnoho nových zkušeností do budoucna," říká Josef Zajíček, který řídí Tatru 603 z roku 1959 a tvoří posádku se svým tureckým obchodním partnerem.

Cesta Oldtimer Expressu sleduje směr legendárního železničního spoje a v Istanbulu bude v neděli zakončena slavnostním večerem za účasti prezidenta tureckého autoklubu. Posádky, které dorazí do cíle, obdrží originální trofeje z českého skla, které si vzala na starosti známá sklárna Pačinek Glass.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru