Les je výborný terapeut na lidské neduhy a problémy, říká jeden ze zakladatelů spolku Lesní lázeň Ondřej Mráz
Ondřej Mráz s dětmi v lese. Foto: archiv Onřeje Mráze
Lidé

Ústecký kraj – Ondřej Mráz vystudoval Střední odbornou školu pro ochranu a obnovu životního prostředí, nyní pracuje jako lektor environmentální výchovy a udržitelných zdrojů energie. Ve svém volnu se věnuje ekologii, miluje přírodu a sport. Poslední roky je terapeutem v projektu Lesní lázeň.

1. Ondro, co to vlastně je, Lesní lázeň? Co si pod tím mám představit?

Koncept lesní lázeň vznikl na základech Japonské metody Shinrin-yoku(v překladu lesní lázeň). Tato metoda vznikla v osmdesátých letech minulého století jako podpora návštěvnosti japonských lesů a snížení hladiny stresu přepracovaných Japonců.

Jedná se o vědomě strávený čas v lesním prostředí. Za pomoci různých technik se zapojují naše smysly a ne jen těch 5 základních. Je důležité nikam nespěchat, zpomalit a soustředit se plně na vjemy a prostředí okolo nás.

V Japonsku je tato metoda podporována zdravotnickým systémem. Předepisována u doktorů a hrazena zdravotní pojišťovnou.

2. Jak jste se k tomu vůbec dostal?

Celý život jsem se pohyboval v lesním prostředí a cítil, že les na nás má neuvěřitelně pozitivní vliv. Jednoho dne mi do cesty přišla kniha od průkopníka Doktora Qing Li, který vydal několik publikací na toto téma.

Pro mne to byla odpověď na otázky, proč mi les tak pomáhá. Dozvěděl jsem se o tom, že existuje takzvaná lesní terapie a průvodci, kteří se jí věnují. Rozhodl jsem se, že toto učení budu předávat dál.

1907rozhovor

Ondřej Mráz. Foto: archiv Ondřeje Mráze

3. K čemu je to vhodné?

Právě Dr. Qing Li v devadesátých letech s kolegy začal zjišťovat, jaký nám lesy a lesní terapie, neboli Lesní lázeň pomáhají a čím to je způsobeno. V průběhu let se zjistilo, že lesní lázeň dokáže posílit imunitní systém díky zvýšení počtu tzv. NK buněk v našem organismu, dále snižuje hladinu kortizolu v krvi a s tím spojenou hladinu stresu, reguluje krevní tlak, stejně tak hladinu cukru. Prodlužuje a zlepšuje kvalitu spánku, v lesní zemině žijí bakterie, které zvyšují hladinu serotoninu v našem organismu, tedy naše celková pohoda a pocit štěstí narůstá. Jsme kreativnější a dokážeme více vnímat své vlastní tělo a potřeby.

Ale pro maximální dosažení těchto účinků je zapotřebí dodržovat jistý postup, zapojovat smysly. K tomu slouží právě průvodci, kteří toto dokáží naučit.

4. Jak a kdy se tato metoda dostala k nám do České republiky?

Metoda Shinrin-yoku je v Čechách známá už řadu let, ale s přibývající poptávkou po aktivitách v přírodě. Navíc aktivitách, které mohou pomoci od přepracovanosti, stresu, únavy a dalšího a stačí k tomu pouze krásný kousek lesa.. v současně době je několik osob v ČR věnujícím se přímo lesní terapii. Já se věnuji především dětem a propojuji lesní lázeň s environmentální výukou zaměřenou především na jiný úhel pohledu, než ze školních lavic, co se lesních ekosystémů týká.

5. Pro koho je tato medicína vhodná?

Jedná se o takzvanou preventivní medicínu. Je vhodná naprosto pro každého, kdo o ní má zájem. Záleží pak na průvodci, zda dokáže odhadnou své klienty a dopřát jim přesně to, co potřebují :)

1907rozhovor4

6. Kdo tuto terapii může provozovat? Jsou na to potřeba nějaká povolení nebo zkoušky?

Provozovat ji může každý. Zastávat funkci průvodce a předávat dál může v podstatě také kdokoli, za kým lidé půjdou. Hlavně je důležité, aby průvodce byl v souladu s přírodou, aby znal základy a principy lesní terapie. Ať už má certifikaci nebo ne, dle mé zkušenosti každý z průvodců předává své znalosti a zkušenosti jiným způsobem a každého z průvodců si najde takový klient, kterému nejvíce bude vyhovovat projev, styl a to, jakém způsobem se daný průvodce funguje.

7. Jak vůbec terapie probíhá?

Samotná terapie by měla trvat přibližně tři až čtyři hodiny. Pro maximální účinek dva dny po sobě. Tak se docílí posílení imunitního systému až na 30 dní. V případě jednoho jedné návštěvy lesa, trvá účinek až sedm dní. Toto jsou vědecky prokázaná fakta.

Skupina nebo jednotlivec je provázen po lesním prostředí velice pomalou a klidnou chůzí a vyzýván k realizování jednoduchých aktivit, které pomáhají zapojit naše smysly, naladit se na tempo lesního ekosystému, vnímat každý malý detail kolem nás.

Po těchto pozvánkách se vše zakončí většinou u šálku čaje a malého občerstvení, kde se v komunitním kruhu sdílejí pocity, dojmy a vjemy, které každý z účastníků zažil a tím se prohlubuje prožitek, který byl u každého rozdílný.

Ale jak jsem zmínil, každý z průvodců funguje jinak. Já kupříkladu rád mluvím o lesu. O stromech, jak komunikují, jak spolu přátelí a naopak bojují. Co lesu pomáhá a co ne a tím se snažím, aby každý viděl les úplně novýma očima a vnímal ho, jako živoucí systém a ne jen něco, co tu prostě je. S tím jsou spojeny další témata udržitelného fungování společnosti a celý tento proces je proložen zmíněnými pozvánkami založenými na lesní terapii.

Takto funguji jak s dospělými, tak především s dětmi, u kterých probuzení vztahu k přírodě a poznání, že není vše jen o technologiích a displeji telefonu, je mou prioritou a podporou ekologického smýšlení u budoucích generací.

1907rozhovor2

8. Jaký je o to zájem? Přiznám se, že já o tom slyším poprvé.

Problém je, že v dnešní době to zajímá spoustu lidí a 99% všech řekne, že to je něco naprosto úžasného. Ale stále je doba, kdy převládá především zábavní průmysl a konzumní společnost. A tak školáky pedagogové raději vyvezou do kina, kde mají od dětí na dvě hodiny klid a dospělí si zajedou na rychlo-relax do wellness hotelu. Ale i přes to, je stále dostatek lidí, kteří chápu že příroda je náš domov.

Vyvíjeli jsme se něco kolem sedmi miliónů let. A asi tak dvě stě padesát let se jako lidstvo průběžně stěhujeme do velkých měst. Do té doby byla příroda a les naše přirozenost. A právě tam se cítíme nejlépe, je to naše podstata. A jsou lidé, kteří toto v hloubi duše vědí a chtějí v sobě tento pocit probudit. Naštěstí je takových lidí dost mezi pracujícími a hlavně mezi pedagogy, kteří toto chtějí dopřát dětem, které vyučují.

9. Co nabízíte za programy a kde?

Pokud jde o dospělé, realizujeme individuální programy pro jednotlivce i skupiny. Máme program pro rodiče s dětmi. Základní programy jsou koncipovány na přibližně tři hodiny v lesním prostředí. S účastníky chodíme především do obory u zámku Červený hrádek. Ale v případě zájmu jsme schopni se domluvit na individuálním místě.
Pro školy realizujeme přednášky v prostorách škol. Celé třídy bereme na praktické akce do lesa. Tyto programy časově zaberou asi dvě hodiny.

V letošním roce realizujeme příměstské tábory, stejně tak působíme externě na táborech jako doprovodný program.
V naší nabídce jsou i programy pro firmy.

A začátkem července budeme spouštět program s na dva dny s přespáním. Bude zaměřený především na otce se syny, prohloubení jejich vztahu, orientace v přírodě a společně strávený čas. Zajisté s prvky zmíněnými před chvílí, jako lesní terapie a fungování lesního ekosystému a přírody všeobecně. Už se nemůžu dočkat na čas v noci u ohně, kdy budeme sdílet společné příběhy a nahlédneme do našeho nitra.

1907rozhovor3

10. Budete nabídku nějak rozšiřovat? Jaké máte plány do budoucna?

Nabídku rozšiřovat plánujeme. Ale především máme v plánu vybudovat vzdělávací centrum, kde chceme realizovat naše programy, vzdělávat jak děti tak zvát dospělé na naše programy. V současné chvíli řešíme dotační program, který by nám s tímto záměrem mohl pomoci a v horizontu osmnácti měsíců bychom rádi zvali první účastníky našich programů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru