Chcete se stát myslivcem? Kurzy startují už v dubnu
ZKOUŠKY Z MYSLIVOSTI. FOTO: OMS CHOMUTOV
Co se chystá

 

Chomutov – Není to jen o sednutí na posed a vystřelení ze zbraně ve správnou chvíli. Česká myslivost je zapsaná v seznamu nehmotného kulturního dědictví a být myslivcem neznamená jen lovit. Okresní myslivecký spolek v Chomutově i letos otevírá kurz uchazečů o první lovecký lístek.

Celoroční výuka seznámí adepty myslivosti s tradicemi, zoologií a biologickými procesy zvěře, prohloubí znalosti v oblasti zdravovědy a první pomoci, způsobech lovu, práva a samozřejmě nemůže chybět podrobná výuka kynologie. „Právě kynologie je koníčkem a zájmem, kvůli kterému do našeho kurzu stále častěji míří i ti zájemci, kteří už dopředu ví, že lovit nikdy aktivně nechtějí a nebudou,“ říká předsedkyně kulturní a propagační komise OMS Chomutov Kamila Skalická. I tak je jim ale výuka k užitku. „V našem kurzu získají i začínající kynologové všechny znalosti o tom, jak správně pečovat o psa, vychovat ho a připravit na úspěšné absolvování výstav nebo jak zvládnout celý proces uchovnění,“ vysvětluje. Především se ale adepti naučí, jak psa vycvičit a připravit ke zkouškám pro aktivní loveckou praxi.

Termín začátku kurzu je 8. dubna. „Ze zákona kurz trvá jeden kalendářní rok. Za tu dobu musejí adepti absolvovat teoretickou výuku, kterou vyučují akreditovaní lektoři, a především praxi v jimi vybrané honitbě, kde nabírají zkušenosti pod dozorem zkušených myslivců,“ doplňuje předseda spolku Petr Brziak.

Okresní myslivecký spolek v Chomutově pořádá kurz myslivosti pravidelně, letos v březnu zkoušky úspěšně absolvovalo třináct adeptů. Myslivecké vzdělání poskytuje široké veřejnosti a všech věkových kategorií. „Čím dál více vidíme, jak se zvyšuje věkový průměr adeptů. S myslivostí, na rozdíl od vrcholového sportu, můžete začít v jakémkoli věku,“ míní Kamila Skalická. „Překážkou není ani to, že adepti nepocházejí z mysliveckých rodin a nemají ve svém okolí nikoho, kdo by této činnosti věnoval. Náš spolek pořádá během roku velké množství akcí a jeho členové se věnují práci s veřejností, ať už jako střelci, lektoři kroužků nebo cvičitelé psů v rámci výcvikových skupin a členové chovatelských klubů. Velká část adeptů je proto aktivní v myslivosti už před vykonáním zkoušek a po nich hladce přejdou do praxe. A to nás velmi těší,“ dodává předsedkyně komise.

V případě zájmu adresujte své dotazy a přihlášky na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Kurzy myslivosti se pořádá i Okresní myslivecký spolek v Mostě. Nejbližší kurz myslivosti bude zahájen 1. 2. 2024. Cena kurzu je 5 500 Kč. Vyplněné přihlášky do kurzu posílejte e-mailem na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nejpozději do 20. 12. 2023.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru