Přestavbu bývalých městských lázní navrhne mezinárodní tým architektů ze studia Boele. Zvítězil v otevřené architektonické soutěži
Vizualizace vítězného architektonického návrhu.
Chomutov

Chomutov – V otevřené architektonické soutěži na proměnu bývalých městských lázní v kulturně vzdělávací a komunitní prostor, jehož srdcem bude nová knihovna, zvítězil mezinárodní tým architektů ze studia Boele. Své pobočky má v Praze a Londýně. Rozhodla o tom odborná porota, v jejímž čele stál akademický architekt David Vávra.

Porota vybírala ze 13 řádně doručených návrhů. O soutěž měli zájem nejen architekti z Česka, ale také mezinárodně složené týmy a studia působící v Anglii, Švýcarsku nebo Slovensku. Téměř všechny návrhy respektovaly původní brutalistní vnější vzhled budovy a soustředily se zejména na nové řešení uvnitř objektu.

„Autoři si jsou dobře vědomi hodnoty stávající stavby bývalých městských lázní, avšak s citem si troufají k přesvědčivé vnitřní přestavbě. Vztah starého a nového je vyvážený. Nový objekt má šanci stát se skutečným srdcem parkové části města. Lidé mohou žít v aktivním vztahu uvnitř i vně budovy. Vstupní část je kultivovaně otevřená v nárožní pozici do Mánesovy ulice a propojuje tak objekt se stávající strukturou města,” hodnotila vítězný návrh porota, které předsedal známý český architekt David Vávra.
Architekti Pavel Fajfr a Petr Šuman z vítězného studia Boele přistoupili ke konverzi objektu s pokorou k původním architektonickým kvalitám a do ikonického prostoru vysoké plavecké haly s výhledy na přilehlý park i centrum Chomutova vetkli lehkou dřevěnou vestavbu, která podle jejich slov dodá prostoru novou nezaměnitelnou atmosféru.

edeniky 5895

Záměrem města není prostý přesun knihovny, ale vytvoření multifunkčního kulturně vzdělávacího a komunitního prostoru pro širokou veřejnost. Ve vítězném návrhu proto nechybí kulturní a přednáškové sály, prezentační místnosti, dětská herna, teen zóna, výtvarné ateliéry, učebny, dílny nebo třeba nahrávací studio. Ve vstupní části je kavárna a knihkupectví.

O architektonické soutěži na konverzi objektu bývalých městských lázní rozhodlo chomutovské zastupitelstvo v červnu 2022 na základě vypracované studie proveditelnosti, která prověřovala stavebně – technické, provozní a programové možnosti roky uzavřeného a chátrajícího objektu v centru města.

Na svém pondělním jednání vzala Rada města výsledky architektonické soutěže na vědomí a zahájila jednací řízení s autory vítězného návrhu o dalším postupu, tedy o podmínkách dalšího stupně projektové přípravy. Kompletní projektovou dokumentaci by město chtělo mít zhruba v polovině roku 2024. Po následném tendru na zhotovitele by realizace stavby mohla odstartovat na začátku roku 2025 s termínem dokončení zhruba ve druhé polovině následujícího roku.

Výsledky architektonické soutěže včetně všech hodnocených návrhů jsou k nalezení na webu www.chomutovskelazne.cz.

Složení odborné poroty:

Akad. arch. David Vávra – architekt, herec a spisovatel
Ing. arch. Ondřej Beneš, Ph.D. – architekt a pedagog na ČVUT
Ing. arch. Tomáš Jiránek – krajinářský architekt
RNDr. Tomáš Řehák – předseda sdružení knihoven ČR a ředitel Městské knihovny v Praze
Václav Aulický – architekt a vysokoškolský profesor

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru