Počet infekcí HIV u mužů majících sex s muži v Česku klesá
Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Prvního prosince si připomínáme Světový den boje proti AIDS, který vyhlásila Světová zdravotnická organizace. Ačkoli je Česká republika zemí s relativně nízkou úrovní infekce HIV/AIDS v rámci světa i Evropy, prevence, osvěta a včasná léčba jsou stále velice důležité. Dokazují to i nejčerstvější data o výskytu HIV za prvních 10 měsíců roku 2021. V ČR byla nově diagnostikována infekce HIV u 162 mužů a 31 žen.

„Státní zdravotní ústav se dlouhodobě věnuje preventivním aktivitám v rámci boje proti HIV/AIDS. Právě včera například skončil Evropský týden testování, který připomínal význam testování v boji proti AIDS. Státní zdravotní ústav koordinoval tuto kampaň už pošesté. V rámci republiky tak každoročně spolupracují odborníci ze třiceti státem řízených nebo nevládních organizací ve všech 14 krajích republiky. Zájemci měli k dispozici pro testování celkem 82 testovacích míst s prodlouženou otevírací dobou, kde mohli zdarma a anonymně zjistit, zda nejsou infikování viry HIV. Zdarma se bylo možné otestovat i na žloutenky nebo syfilis. Je důležité, aby si lidé uvědomili, že díky 20 minutám stráveným v poradně při testování může v případě pozitivního výsledku nastoupit včasná léčba. Ta infikovanému dokáže často zachránit mnoho let života“, uvádí ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková s tím, že statistiky infikovaných zachycených v rámci testovacího týdne budou k dispozici zhruba do dvou týdnů.

Dosud evidovaná čísla za prvních deset měsíců tohoto roku uvádějí, že průměrný věk nově zjištěných případů byl v Česku 39,4 roku, s věkovým rozpětím od 19 do 72 let. Při zjištění HIV infekce bylo 125 (64,8 %) infikovaných v asymptomatickém stadiu, 25 (13,0 %) ve stadiu akutní infekce. Pozdní záchyty představuje 14 (7,2%) nemocných ve stadiu symptomatickém non-AIDS a zejména 29 (15,0 %) s onemocněním AIDS.

„Ze 193 nových případů HIV infekce v roce 2021 bylo 79 osob s dlouhodobým nebo trvalým pobytem v ČR, tzv. rezidentů, to je téměř 41 procent všech nových diagnóz. Co se týká země původu, z Ukrajiny pochází 33 nakažených, ze Slovenska 11, z Rumunska a Ruska jde o 5 lidí z každé země. Zbytek se dělí mezi dalších 19 zemí. Zastoupení rezidentů mezi novými případy dlouhodobě narůstá“, vysvětluje trend vedoucí Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS SZÚ RNDr. Vratislav Němeček, CSc. Dohromady více než polovina nových případů uvádí obvyklé bydliště v Praze (41,5%) nebo ve Středočeském kraji (13,5%), nicméně podíl Prahy v posledních letech klesá.

„Nejčastěji se lidé nakazí virem HIV sexuální cestou, letos šlo o téměř 89 procent nově zjištěných případů. Od roku 2017 je pozorován pokles případů zjištěných ve skupině mužů majících sex s muži. Jejich podíl klesl ze 74 % v roce 2016 na 59 % v letošním roce (113 osob). K heterosexuálnímu přenosu infekce došlo letos u zhruba 30 procent nových případů, konkrétně u 33 mužů a 25 žen. Podíl přenosu prostřednictvím injekčního užívání drog je v ČR na rozdíl od přenosu sexuálního i nadále nízký, šlo o 6 osob, tedy asi o tři procenta“, informuje vedoucí Oddělení biostatistiky SZÚ RNDr. Marek Malý, CSc.

U pacientů, kteří jsou v péči specializovaných klinických pracovišť (HIV center), v posledních pěti letech významně narůstal podíl těch, kteří jsou léčeni, až na hodnotu 97,5 % v roce 2020. „To je velice dobré číslo. Dostupná moderní léčba už dokáže při včasném záchytu a spolupráci pacienta zabránit vzniku onemocnění AIDS. Pacient tak žije prakticky život bez zásadních zdravotních omezení. Proto je tak potřebné, aby se lidé nebáli nechat vyšetřit, což lze i anonymně, a znali svůj HIV status co nejdříve“, zdůrazňuje manažerka Národního programu HIV/AIDS MUDr. Anna Kubátová.

V roce 2021 bylo nově zjištěno onemocnění AIDS u 43 osob, z toho u většiny (70 %) se jedná o pozdní záchyty, kdy byla infekce HIV prokázána přímo až ve stadiu AIDS. Bylo zaznamenáno 15 úmrtí pacientů ve stadiu AIDS a 4 úmrtí nemocných s HIV z jiné příčiny.

„Stále trvá nepříznivý trend vysokého výskytu dalších sledovaných sexuálně přenosných infekcí u HIV pozitivních. Zejména jde o syfilis a kapavku. Nejčastěji jsou nakaženými muži mající sex s muži. U syfilis přitom převažují časné infekce, které jsou z hlediska rizika přenosu na další sexuální partnery nejnebezpečnější. Vysoké jsou v této komunitě také výskyty případů reinfekcí, tedy opakovaných nákaz téhož člověka syfilis a kapavkou. To představuje výrazně vyšší výskyt reinfekcí než v ostatní populaci“, doplňuje vedoucí Oddělení sexuálně přenosných nemocí SZÚ MUDr. Hana Zákoucká.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru