Česko zaplavují použité roušky. Lidé je lhostejně odhazují i v přírodě
Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Lidé hlásí organizátorům akce Ukliďme svět, ukliďme Česko narůstající výskyt odpadků ve svém okolí i v přírodně nejcennějších místech ČR. Komu to není lhostejné, může cestou sebrat alespoň něco, nejvíce ale mrzí nový druh odpadu – jednorázové roušky, na které ovšem raději nesahat.

Organizátoři akce zdůrazňují aktuálně jediné možné řešení - prevenci samotného vzniku takového odpadu. Sbírají od lidí fotky roušek a zkouší problém vizualizovat pro šíření médii, připomenout tak veřejně, že jak si kdo ustele, tak si také lehne a lhostejnost je to, s čím musíme aktivně bojovat vlastním dobrým příkladem.

V době, kdy se u nás COVID-19 šíří stávajícím tempem, je taková lhostejnost některých lidí šokující. Mnoho z dobrovolníků akce ze své vlastní iniciativy při výletech a cestách vždy nějaký ten odpadek sebere, rouškám se ovšem kvůli bezpečnosti musí vyhnout. Alespoň ji tedy vyfotí a zašlou organizátorům. Zaslané fotky ukazují roušky kolem dětských hřišť, na zastávkách, v parcích, na parkovištích, kolem cyklostezek, na ulicích i v přírodě. Organizátoři proto chtějí upozornit na zbytečnost a nevhodnost vytváření tohoto odpadu a požádat veřejnost o větší zodpovědnost při manipulaci s potenciálně infekčním materiálem.

„S použitou jednorázovkou manipulujte pouze za gumičky, vložte ji do pytlíku, zavažte a vyhoďte do koše na komunální odpad. Koš ale musí být alespoň poloprázdný nebo zavírací, jinak se o odpad postará vítr nebo zvířata,“ doporučuje koordinátorka akce, Kateřina Landová z Českého svazu ochránců přírody.

Aby samotného odpadu vznikalo co nejméně, je vhodné upřednostnit roušky, které se dají použít opakovaně. „Látkové si lidé více hlídají a odnášejí domů na opakované použití. Potvrzují to i zaslané fotky, kde se vyskytují téměř výhradně jednorázové modré z netkané textilie,“ dodává K. Landová. Fotky roušek zachycené ideálně v kontextu okolního prostředí lze průběžně zasílat na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Dobrý příklad bude po zásluze odměněn

Při příležitosti zdravotních procházek a výletů po krásách české přírody můžeme po vzoru dalších dobrovolníků s sebou vzít i menší pytlík nebo tašku na odpadkové „poklady“. Než odpadky zcela zapadají listím, přírodě to velmi pomůže. Kdo se s pytlíkem navíc vyfotí a fotku zašle do konce listopadu, může se zapojit do výzvy Úklidový řetěz ALPINE PRO. Vylosovaní získají hodnotné ceny, například vouchery v hodnotě 5000 korun. Jak na to, najdete na stránkách www.csop.cz v aktualitách nebo na facebooku #UklidovyRetezALPINEPRO.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru