Bílence - V pondělí ve večerních hodinách bylo potvrzeno vyšetřením ohnisko ptačí chřipky H5 v obci Bílence na Chomutovsku. V chovu se nachází asi 400 kusů drůbeže různých druhů. Chovatel nahlásil úhyn dvou krůt, část chované drůbeže vykazovala typické příznaky nákazy.

3101ptacichripka

Hasiči se připravují na likvidaci části chovu. Foto: Michal Hrdlička

Státní veterinární zpráva požádala Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje o pomoc při likvidaci chovu drůbeže, kde se vyskytla nákaza ptačí chřipkou. Hasiči museli zlikvidovat 250 kusů drůbeže, a to slepicu, husy a krůty. "Akce začala ve 12 hodin a bylo na ni vyčleněno 25 hasičů. Zásah byl ukončen v 15 hodin a 37 minut," dodal mluvčí HZS Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

3101ptacichripka2

Ohnisko ptačí chřipky bylo objeveno v obci Bílence na Chomutovsku. Foto: Michal Hrdlička

Jedná se o třinácté letošní ohnisko nákazy v ČR a první v Ústeckém kraji. Vysocepatogenní ptačí chřipka subtypu H5N8 byla dosud v ČR potvrzena také u 31 volně žijících ptáků. Nákaza se vyskytuje ve více než 20 zemích EU. Počet ohnisek v chovech drůbeže na území EU se blíží 600. Nejvíce postiženými státy jsou Maďarsko (231 ohnisek) a Francie (177 ohnisek) (údaje k 30.1. 2017).

3101ptacichripka3

Počet ohnisek nákazy na území Evropské unie se přiblížil k šesti stovkám. Foto: Michal Hrdlička

Státní veterinární správa provádí místní šetření, při kterých zajišťuje soupis hospodářství ve vymezených uzavřených pásmech a průběžně vyhodnocuje nákazovou situaci. Byla zavedena příslušná veterinární opatření k zamezení dalšího šíření nákazy podle platné legislativy.

3101ptacichripka4

Likvidace asi 250 kusů drůbeže by měla zamezit dalšímu šíření nákazy. Foto: Michal Hrdlička

Živočišné produkty z drůbeže z území ČR jsou bezpečné, protože jsou pod stálým veterinárním dozorem. Z infikovaných hospodářství nebyl uskutečněn žádný přesun živočišných produktů ani zvířat, jednalo se o drobnochovy s využitím produktů pro vlastní spotřebu. 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru