Klínovec - Krajští hygienici nařídili likvidaci potravin a úklid ve dvou horských restauracích. Jedná se o restauraci Hotelu Star 4 – Lesní zámeček v Loučné pod Klínovcem a restauraci penzionu Arnica v Háji pod Klínovcem. Krajská hygienická stanice Ústí nad Labem o tom informuje na svých webových stránkách.
Hotel i penzion pod Klínovcem navštívili hygienici 27. ledna. Hotel Star 4 – Lesní zámeček je hotel s restaurací pro hotelové hosty, pořádají zde i lyžařské výcviky škol. V restauraci hotelu zjistili kontroloři nedostatky ve skladování potraviny a nedodržování hygienických norem.

Konkrétně objevili neoznačené pokrmy a potraviny dodatečně zamrazené, dodatečně zachlazené a s prošlou dobou použitelnosti. V provozovně nebyly dodržovány předpisy pro uložení potravin, ochranu před kontaminací, udržování stanovených teplot, tepelné ošetření, ochlazování nebo balení. Dále hygienici našli špinavou mrazničku se silnou vrstvou námrazy, mastnotu a zaschlé zbytky potravin.
Špína i v penzionu Arnica
Obdobně na tom byla restaurace penzionu Arnica v Háji pod Klínovcem, která hostům připravuje hotová jídla i minutky. Při kontrole restaurace bylo zjištěno uchovávání potravin při nevhodných teplotách, zchlazování hotových pokrmů v nekontrolovaném režimu a nedodržování provozní hygieny.

V chladících i mrazících zařízeních byly společně skladovány syrové maso a nezakryté hotové pokrmy nebo syrové maso a sýry a knedlíky. V kuchyni byly zjištěny potraviny skladované v rozporu s pokyny uvedenými na obalu výrobku a také potraviny, které nebyly žádným způsobem označeny.
V lednici v kuchyni a na okně se v době kontroly nacházely hotové pokrmy z předešlých dní (polévka, omáčka, vařené zelí). Ve skladu potravin kontroloři objevili prošlou mouku a dětskou krupičku.

Hygienici dále zjistili, že se v provozovně nedostatečně uklízí, neboť ve skladu potravin byly znečištěné regály, na stěnách pavučiny, na potrubí černá plíseň a v kuchyni znečištěné gastronádoby od pokrmů z předchozího dne a zbytky pokrmů určené k likvidaci.
Provozovatelé obou horských restauracích dostali pokutu, hygienici jim nařídili jídla zlikvidovat a kuchyně uklidit. Nápravu měli zjednat do konce ledna.



