Dvě bývalé vychovatelky dnes vypovídaly před soudem. Foto: Jitka Fárová
Chomutov

Louny – Ve středu 22. května 2024 pokračovalo jednání u lounského soudu se dvěma bývalými vychovatelkami a vedoucí jeslí v Žatci. Obžaloba je viní například z toho, že od roku 2018 do poloviny roku 2021 měly dětem vulgárně nadávat, zavírat je samotné za dveře, tahat za vlasy nebo plácat rukou. O případu jsme informovali ZDE

U soudu dnes vypovídaly bývalé vychovatelky. „Pečovala jsem o děti jako by byly moje, dohlížela jsem na jejich bezpečnost, přebalovala je, hrála si s nimi, tancovala,“ uvedla u soudu Libuše Stupková s tím, že odmítá, že by některému dítěti ublížila. „Plácání určitě ne, někdy ve vypjaté situaci jsem použila nevhodný výraz, prostě jsem to řekla a zpátky už to vzít nejde,“ vysvětlovala bývalá vychovatelka použité nadávky. Za 30 let své praxe se prý nikdy nesetkala se stížností na její práci.

Její kolegyně hovořila podobně. „Občas připouštím, že jsem použila nevhodné slovo, s návrhem obžaloby nesouhlasím, svou práci jsem milovala,“ řekla Eva Dostrašilová s tím, že nadávky na děti říkala jenom při konzultaci s kolegyněmi, aby to děti neslyšely.

Na policii vše oznámila bývalá pracovnice jeslí a dodala i nahrávky z mobilního telefonu. „Byla zvědavá, proto to nahrávala. Dozvěděla se, že jsme se o ní bavily a jaký na ni máme názor, že to není dobrý člověk. Prostě se nám chtěla pomstít,“ vysvětlovala u soudu Stupková.

U soudu již dříve vypovídala i vedoucí jeslí. Ta také svou vinu popřela.

Zřizovatelem jeslí bylo město Žatec. „Město se problémem zabývá, byť musím konstatovat, že jako vedení města máme takřka nulovou zpětnou vazbu od Policie ČR. Informace čerpáme pouze z médií. Počítáme s tím, že budeme provádět pravidelnější kontroly. Věříme ale, že šlo o výjimečnou událost, která se nebude opakovat. V současné chvíli je důležité zdůraznit, že žádná ze tří žen momentálně není v kontaktu s dětmi," komentoval situaci v dubnu 2023 starosta Žatce Radim Laibl, když případ začala vyšetřovat policie.

„Po prověření celé věci jsme obvinili tři osoby z trestného činu ohrožování výchovy dítěte. V případě odsouzení jim hrozí až pětiletý trest odnětí svobody,“ uvedla tehdy policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

Od loňského roku je místo jesliček dětská skupina, která je součástí mateřské školky.

Obdobný případ projednává také soud v Chomutově. Obžaloba viní tři učitelky z mateřské školy v Klášterci nad Ohří z nepřiměřeně hrubého chování na dětech s různým stupněm postižení. Další jednání soudu je naplánováno na 20. června, přičemž už by mohl být vynesen rozsudek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru