Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Stavební produkce v Česku se v březnu výrazně propadla a značně zklamala. Meziročně pokles činí 8,3 procenta. To je nejvýraznější pokles od února 2021, tedy za více než tři roky. Přitom v únoru 2021 se ve slabých číslech odrážela tehdejší pandemie covidu.

Únor 2020 představoval poslední předcovidový měsíc, takže je zřejmé, že meziroční pokles února 2021 byl poznamenán pandemií citelně. Stavební výrobu letos v březnu stahoval dolů zejména propad produkce v oblasti pozemního stavitelství, které je citlivější na prostředí poměrně vysokých úrokových sazeb než stavitelství inženýrské, v němž jsou více angažovány prostředky z veřejných rozpočtů. Investice z veřejných rozpočtů tedy právě v oblasti inženýrského stavitelství zlepšují celkový výsledek stavebnictví, který o tak zůstává mdlý. Rezidenční výstavbu totiž brzdí vysoké úrokové sazby a investiční a ekonomická nejistota.

Bytů se i proto zahájilo o takřka osmnáct procent méně než loni v březnu. Díky probíhajícímu odeznívání nejistoty i poklesu úrokových sazeb a oživení poptávky po nemovitostech, i díky zlevnění hypoték, by nakonec za rok 2024 mělo stavebnictví skončit „v plusu“, a to 3,5 procenta. Zpomalení bytové výstavby však může v příštích letech dále zesílit tlak na růst cen rezidenčních nemovitostí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru