Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutov – Ani pečlivá příprava na loupežné přepadení směnárny v chomutovském hypermarketu nestačila pachateli k úspěšnému provedení této akce. Policisté krátce po činu zadrželi podezřelého, vyšetřovatel ho již obvinil. 

K přepadení došlo ve čtvrtek kolem půl šesté večer. Pachatel, který se podle pozdějšího zjištění kriminalistů na přepadení měsíce chystal a na místo přišel kompletně zamaskovaný, včetně latexové masky na hlavu, umělého břicha a roušky přes tvář, totiž zřejmě nepočítal s komplikacemi.

Poté, co vstoupil do směnárny, předložil pokladní dopis s požadavkem na vydání několika desítek tisíc euro a výhružkou, že pokud mu peníze nevydá a spustí alarm, aktivují se bomby rozmístěné v budově. „Na to však žena k jeho překvapení zareagovala tím, že se ho zeptala, jestli si dělá srandu a poté zmáčkla tlačítko alarmu, který se ihned hlasitě rozezněl. Žádné peníze mu nevydala a pachatel se dal na útěk. Pokladní přitom hlasitě křičela, aby ho někdo chytil," popsala pohotovou reakci pokladní policejní mluvčí Miroslava Glogovská.

K jeho smůle byla tou dobou zrovna na manikúře hned vedle směnárny mladá policistka v civilu, která měla volno. Když zaslechla, co se děje, neváhala a ihned za pachatelem vyběhla. Dostihla ho u automatických dveří vedoucích ven z objektu hypermarketu a chytla ho rukou za paži. Přitom se mu však podařilo vysmeknout z bundy, která tak policistce zůstala v ruce i s batohem, jenž měl muž na sobě. Jelikož získal náskok, již za ním neběžela a raději ihned volala na linku 158. Pachatelova bunda i batoh díky ní následně skončily v rukou jejích kolegů.

Krátce po oznámení se na místo dostavili policisté včetně okresní výjezdové skupiny, dalších kriminalistů a ředitele územního odboru. Z důvodu možného ohrožení provedli policisté evakuaci přibližně 500 osob (zákazníků i personálu) z celého objektu a následně prostory prohledali, přičemž žádná výbušnina nalezena nebyla.

Mezitím se operativním šetřením kriminalistům podařilo zjistit totožnost možného pachatele. „Okamžitě předali tuto informaci policejním hlídkám, které vzápětí podezřelého vypátraly a zadržely," dodala mluvčí.

Po provedení řady dalších úkonů, jimiž policisté zajistili důkazy, dnes vyšetřovatel zahájil trestní stíhání 24letého muže z Jirkova. Obvinil ho ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže a přečinu šíření poplašné zprávy, za které mu soud v případě prokázání viny může uložit až desetiletý trest odnětí svobody. Vyšetřovatel také podá státnímu zástupci podnět, aby byl obviněný vzat do vazby.

Policisté v návaznosti na tuto událost, ale také v souvislosti s blížícími se vánočními svátky, ve větší míře zaměří výkon služby na nákupní centra, ale i další objekty, jako banky, pošty apod.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru