Plastika s názvem Dětská průlezka po zásahu restaurátora přímo září. Foto: město Chomutov
Chomutov

Chomutov – Březenecká plastika s keramickými mozaikami, která nese název Dětská průlezka, září novotou. Rekonstrukci prováděl umělecký sochař Ondřej Doležal. V plánu jsou podle vedení města opravy i dalších děl a historická místa ve městě.

„V pondělí 23. října město převzalo dokončenou opravu betonové skulptury s mozaikami se zvířecími motivy, která se nachází na sídlišti Březenecká vedle bývalé Pošty 4 v Chomutově. Díky renovaci mozaiky opravdu krásně vynikly a myslím, že se nyní máme opět čím chlubit,“ komentuje Jitka Řeháková, vedoucí odboru majetku města.

Autorem plastiky Dětská průlezka, která v 70. letech 20. století zkrášlila veřejný prostor sídliště Březenecká, byl architekt Rudolf Berger a výtvarníci Miroslav Houra a světově uznávaný sochař Jaroslav Bejček, autor mnoha dalších uměleckých děl v ulicích Chomutova.

 

 

Restauratérské práce na plastice Dětská průlezka i na soše Dary země, kterou město Chomutov nechalo zrenovovat letos v létě, provedl významný český sochař Ondřej Doležal, který s kamenem pracuje již 40 let. Nyní se ve své kariéře věnuje především sochám a architektonickým prvkům. Mimo oprav chomutovských památek restauroval také například portál Ministerstva pro místní rozvoj na budově na Staroměstském náměstí v Praze. Na Karlově mostě v hlavním městě ztvárnil také kopie erbů s girlandami a vytvořil například i kopii Gryfa před karlovarským divadlem.

„Určitě máme v plánu s opravami nadále pokračovat. V příštím roce proběhne vyčištění několika soch. Chtěli bychom také zrenovovat a znovu v Chomutově umístit sochu Kašpárek, která byla v minulosti odstraněna ze svého původního místa, a naplánované máme restaurování oltářního obrazu v kostele svatého Ignáce,“ vyjmenovává Řeháková, kterým uměleckým dílům se v Chomutově navrátí původní krása.

Naplánovány jsou i další opravy uměleckých děl a historických budov. Aktuálně se opravy týkají například sochy svatého Jana Nepomuckého, která se nachází u statku v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově. „Od počátku 21. století po vandalském útoku je socha Jana Nepomuckého bez hlavy. Rádi bychom tuto skutečnost změnili. Dále bude probíhat III. etapa restaurování kaple Božího hrobu v kostele svatého Ignáce a budeme dělat též nové osvětlení v kostele svaté Kateřiny,“ popisuje plány Hana Nováková, vedoucí odboru rozvoje a investic.

Litvínov začal kartotékou

Plán oprav umění ve veřejném prostoru chce sestavit také nedaleký Litvínov, který proto nechat sestavit kartotéku se seznamem uměleckých děl v ulicích. „Jsou nepostradatelnou součástí našeho města a jeho dědictví. Máme celkem 186 evidenčních karet, na nichž jsou uvedeny důležité informace o těchto dílech, včetně umístění, popisu, autora a historie oprav. Ne všechna tato díla ale jsou ve vlastnictví města," vysvětlil místostarosta Karel Rosenbaum. 

Snaha Litvínova spočívá v tom, abychom s ohledem na znalecké posudky město provádělo nezbytné opravy a údržbu evidovaných uměleckých děl a památek. „Příslušný odbor městského úřadu proto dostal úkol připravit střednědobý plán, podle kterého bude údržba těchto děl realizována. Věříme, že tímto způsobem zachováme a posílíme kulturní dědictví našeho města a uděláme tak Litvínov přitažlivějším pro vlastní občany i pro jeho návštěvníky," doplnil místostarosta Litvínova

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru