AKTUÁLNĚ: Česko čeká další zmrazení! Už od neděle budou platit přísná opatření
Prodloužení nouzového stavu a úprava protiepidemických opatření v souvislosti s vývojem pandemie koronaviru byly body dnešního mimořádného jednání vlády. Foto: Úřad Vlády ČR
Chomutov

ČR – Vláda na svém středečním jednání schválila prodloužení nouzového stavu do 22. ledna a zpřísnění protiepidemických opatření od 27. prosince.

Česká republika přejde od neděle do pátého, nejhoršího, stupně protiepidemického systému (PES). To znamená uzavření obchodů a služeb. Výjimkou bude prodej potravin, drogerie, léků. Zákaz vycházení bude platit už ve 21 hodin a potrvá do páté hodiny ranní. „Omezení bude platit od 1. minuty neděle 27. prosince, obchody, které budou moci být otevřené, mohou být v neděli otevřené,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Například v supermarketech už nebude možné nakoupit sortiment uzavřených obchodů. To znamená například prodej oblečení, elektroniky či hraček.

Má se snížit zatížení nemocnic. Opět totiž narůstá počet zachycených případů covid-19. Za úterý přibylo v celé republice už přes deset tisíc nemocných. „Teď je zapotřebí zatáhnout za brzdu, aby došlo k rychlému poklesu,“ uvedl Blatný.

Na Silvestra nebude platit výjimka ze zákazu vycházení.

Uzavřené budou od neděle také vleky. V pátém stupni jsou uzavřené školy, kromě mateřských, speciálních a prvních a druhých ročníků základních škol. Ostatní žáky a studenty čeká od 5. ledna distanční výuka.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru