Předávání ocenění je významnou veřejnou událostí. Letos se uskuteční tuto středu 12. června. Foto: město Chomutov
Chomutov

Chomutov – Ve středu 12. června od 15 hodin se v prostorách sklepení kostela svaté Kateřiny na náměstí 1. máje uskuteční již 20. ročník udílení cen Jiřího Popela z Lobkovic. Tři významné osobnosti obdrží ocenění za svůj přínos pro veřejný život ve městě či šíření dobrého jména Chomutova.

Cenu letos převezme Květuše Kubrichtová, Jiří Bulis, in memoriam a Simona Rushton (rozená Baumrtová).

Cena Jiřího Popela z Lobkovic je určena pro žijící či nežijící osobnost, která se v různých oblastech veřejného života zasloužila o šíření dobrého jména města Chomutova za jeho hranicemi nebo svojí činností ovlivnila veřejný život ve městě. Návrhy významných osobností zasílali sami občané. V uplynulých 19 ročnících cenu převzalo celkem 62 osobností. Letos se rada města rozhodla udělit cenu dalším třem osobnostem města Chomutova.

„Slavnostní vyhlášení spojené s předáním ocenění proběhne ve středu 12. června ve sklepení kostela svaté Kateřiny na náměstí 1. máje. Na jubilejní dvacátý ročník udílení cen Jiřího Popela z Lobkovic s radostí zveme také veřejnost,“ zve Silvie Škubová, vedoucí odboru vnějších vztahů.

Květuše Kubrichtová

Narodila se 28. 10. 1945 v Teplicích a vyrůstala s rodiči a starším bratrem v Bílině. Tam absolvovala základní školu a potom v roce 1964 vystudovala Střední zdravotní školu v Teplicích, obor Všeobecná sestra. Nastoupila do St. Lázní Bílina-Kyselka jako zdravotní sestra. Po doplňovacím studiu potom jako dietní sestra.

V roce 1969 se se svým manželem přestěhovali do Chomutova. V roce 1970 nastoupila do OUNZ Chomutov, kde v nemocnici tehdy byl rozvíjen obor rehabilitace pod vedením prim. MUDr. Ackermannové. Absolvovala nástavbové atestační studium rehabilitace v Teplicích a v Brně a mnoho dalších specializačních kurzů, zaměřených hlavně na neurologické obory, na vertebrogenní choroby, manipulační techniky a reflexní terapii, která byla úspěšná u neplodných žen. V těchto letech paní Kubrichtová používala metodu, která pomohla desítkám žen, které ztratily naději, přivést na svět kýžené děťátko. Byla úspěšná.

Tato informace se rychle rozšířila, a tak ji začaly vyhledávat ženy z Chomutovska, Teplic, Ústecka a dokonce až ze Slovenska.

Používala Vojtovou metodu pro RHB u novorozenců a také metodu profesora Lewitta. Celoživotně se vzdělávala, absolvovala během praxe desítky kurzů a školení RHB i v rámci České lékařské společnosti pro myoskeletární medicínu prof. Jandy, jejíž členkou byla až do důchodu.

Na RHB oddělení v Nemocnici Chomutov pracovala do začátku roku 1994, kdy zahájila privátní praxi zaměřenou na základní RHB, reflexní terapii, nejmodernější fyzikální terapii (elektrostimulace, DD proudy, elektrogymnastiku a RHB péči o sterilní ženy). Zaškolila řadu dosud pracujících RHB pracovnic.

Privátní praxi provozovala v NSP (už i jako důchodkyně) do r. 2015 a v podstatě až do dnešních dnů, jako 78letá stále aktivně poskytuje, na základě své dlouholeté praxe, rady, návody i pomoc v oblasti RHB pro široký okruh svých známých.

Paní Květa se svým manželem vychovali tři syny. Mají 7 vnoučat a 2 pravnoučata.

Celý život je aktivní sportovkyní, v mládí byla závodní hráčkou volejbalu, později hrála rekreačně tenis, věnovala se také lyžování a řadu let byla dobrovolnou fyzioterapeutkou u lyžařského a tenisového klubu TJ VTŽ Chomutov.

Jiří Bulis

Jiří Bulis byl český hudebník, skladatel a klavírista, autor filmové, divadelní, scénické i jazzové hudby. Narodil se 3. října 1946 v Chomutově. Jeho jméno je spjato zejména s brněnskou divadelní scénou, nicméně autor sám pochází ze severních Čech. Narodil se v Chomutově a po složení maturity na místním gymnáziu se přesunul do Brna, kde studoval hudební výchovu na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a v letech 1966–1971 kompozici na Janáčkově akademii múzických umění.[1] Po ukončení studií se nejprve živil jako učitel na Vejvanovského konzervatoři v Kroměříži, od konce sedmdesátých let se již ale naplno věnoval pouze skládání. Bulis zemřel ve 46 letech při automobilové nehodě 12. května 1993 na rychlostní silnici mezi Olomoucí a Prostějovem, poté, co nezvládl řízení na své cestě z Brna do Ostravy. Poslední rozloučení s Jiřím Bulisem proběhlo na hřbitově v Prostějově.

Těžiště Bulisovy tvorby nepochybně spočívá v komponování hudby k divadelním představením. Nejvíce spolupracoval s prostějovským HaDivadlem a brněnským Divadlem na provázku, ale jeho hudba byla použita i v inscenacích jiných divadel. Hudbu Jiřího Bulise je možné slyšet i v představeních, která vznikají v současné době.

Již v polovině šedesátých letech složil Jiří Bulis hudbu pro chomutovské Divadlo v podloubí pro kabaretní představení Růže a dvě kosti stehenní. Na počátku sedmdesátých let začala éra jeho spolupráce s Divadlem na provázku, kde skládal hudbu především pro představení Boleslava Polívky. Bulis se v několika inscenacích Divadla na provázku objevil i v menších rolích (obvykle jako klavírista, ale ztvárnil například i nohy Alenky a Žvahlava).

K mnoha svým skladbám si Jiří Bulis psal texty sám. Většinou jsou prostoupeny temně melancholickou poetickou linkou a obstály by jistě i jako samostatné básnické útvary (např. Anděl radosti, Jedno jméno, Nekonečný valčík nebo jeho patrně nejznámější skladba Hosté na zemi). V ostatních případech Bulis často sahal k básním známých autorů. Zhudebnil například některé básně Sergeje Jesenina. Dále spolupracoval s Janem Vodňanským nebo Zdeňkem Šlaisem. Lahůdkou jsou pak jistě skladby „Deštník z Piccadilly“ s textem Jaroslava Seiferta a „Svítá, Marie“ na text Daniila Charmse. Originální Bulisova hudba byla použita v řadě filmů, mimo jiné i ve snímcích Juraje Jakubiska nebo Věry Chytilové.

Plaketu za Jiřího Bulise převezme jeho dcera Lucie Dlabolová.

Mgr. Simona Rushton Ph.D., MBA

Narodila se jako Simona Baumrtová 24. srpna 1991 v Chomutově.  Již v útlém dětství začala plavat v klubu TJ Slávie Chomutov, kterému zůstala věrná po celou svoji plaveckou kariéru, i když to třeba při vysokoškolských studiích pro ni znamenalo individuální studijní plán a dojíždění do Chomutova na tréninky. Nezapomeňme, že patří i k významným absolventům chomutovského gymnázia.

Dobré jméno Chomutova v plaveckých kruzích nešířila nejen v Česku, kdy je držitelkou mnoha českých plaveckých rekordů, ať už v disciplíně znak nebo polohový závod a zároveň je šestinásobnou držitelkou titulu Plavec roku. Chomutov se na mapu světového plavání díky ní dostal i při jejích mnohých medailových úspěších na mistrovství světa či Evropy. O její účasti na třech letních olympijských hrách ani nemluvě.

Svým přístupem ke sportu a současnou trenérskou činností, kdy se věnuje novým plaveckým nadějím Chomutovska, je jednou z nepřehlédnutelných osobností chomutovského sportovního života.

Simona Rushton je nejlepší plavec České republiky v letech 2009, 2010, 2012, 2013, 2017 a 2019.

V roce 2013 se stala mistryní Evropy na 50 m znak. Ke zlatu přidala stříbro na 100 i 200 metrů a ve smíšené polohové štafetě na 4 x 50 m.

Bronzem na 100 m znak v novém českém rekordu zazářila na mistrovství světa v roce 2012

Simona Rushton se díky svým výkonům stala součástí mezinárodního plaveckého týmu Energy Standard, se kterým v roce 2021 vyhrála International Swimming League, což se jí povedlo jako první české plavkyni v historii.

Je držitelkou mnoha českých plaveckých rekordů. Za svou plaveckou kariéru získala celkem 75 titulů mistra České republiky v kategorii dospělých v letech 2006–2019. Českou republiku reprezentovala na celkem 3 Letních olympijských hrách, a to v roce 2012, 2016 a 2021.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru