Na burze se prezentovalo cca 30 firem. Foto: jip
Chomutov

Most – Pocit zmaru a nejistoty by dnes očekával každý, kdo zamířil do zaměstnaneckého centra těžařů v Mostě, tedy skupiny Sev.en Česká energie. Ve čtvrtek tam totiž přišli první zaměstnanci z lomu ČSA podepsat výpověď. Na místě však na ně čekali rovnou zástupci úřadu práce, ale hlavně zástupci firem, kteří mezi propuštěnými hledají své nové zaměstnance. O dělnické profese je prostě velký zájem, takže žádné negativní nálady nebyly znát.

„Připravili jsme pro naše odcházející zaměstnance takové propouštěcí kolečko. S našimi personalisty podepíší výpověď a všechny ostatní potřebné dokumenty, přesunou se následně k úředníkovi státního podniku DIAMO, který s nimi vyřídí žádost o restrukturalizační příspěvek od státu. V další kanceláři jednají se zástupcem úřadu práce, který je zaregistruje a vyřídí s nimi žádost o podporu v nezaměstnanosti. Zároveň si nahlásí, na které pobočce úřadu chtějí sjednat individuální schůzku – zda do Mostu, Jirkova či Litvínova. Vůbec to totiž nemusí být v místě jejich bydliště. Každému tak úřednice poskytne termín schůzky i zprostředkovatelku, ke které budou docházet. Lidem tímto odpadne takový ten nejvíc stresující okamžik, kdy se musí postavit do fronty na úřadu práce při první registraci,“ popsala první část dnešního „kolečka“ mluvčí skupiny Sev.en Česká energie Eva Maříková.

Další kroky propuštěných zaměstnanců vedly na burzu práce přímo v zaměstnaneckém centru, kde na ně čekalo cca 30 zástupců zaměstnavatelů z regionu i blízkého okolí. „Mají konkrétní nabídky profesí lidí, které propouštíme, takže je velmi pravděpodobné, že naši zaměstnanci odsud odejdou s deskami, kde budou mít výpověď, ale zároveň už i nabídku nové práce. Může se tedy stát, že u nás skončí posledního května a od prvního června již nastoupí jinde,“ podotkla Eva Maříková. Podle jejích informací ale část z propouštěných zaměstnanců už novou práci má. „Část lidí si chce o prázdninách odpočinout, takže shánějí zaměstnání s nástupem až od září, nicméně je zajímá, jaké nabídky zde dostanou,“ doplnila mluvčí.

Její slova potvrdila jedna z propuštěných zaměstnankyň společnosti Sev.en Inntech, která dosud pracovala na kolejové dopravě. „Nabídek je zde hodně. Zatím to spíš procházím, abych viděla, jak to tu vypadá. Zatím ale nemám představu, co bych chtěla dělat dál. Přes léto bych asi zatím zůstala doma, protože mám děti – nastoupit někam a nemít o prázdninách dovolenou by byl problém,“ uvedla právě propuštěná paní Martina. Pochází z vesnice u Mostu, s dojížděním za prací nemá problém.

Naopak devětatřicetiletý Jozef Šimko má v plánu nastoupit okamžitě do nového zaměstnání. „Dnes jsem si přišel pro výpověď, ale není proč brečet. Firma zajistila skvělé podmínky, dlouho jsme s tím počítali, máme nárok na restrukturalizační příspěvek. Není důvod, proč bych byl doma, chci hned někam nastoupit a mít další příjem,“ vysvětlil Jozef Šimko, který na šachtu nastoupil ve svých 20 letech. Pracoval na různých pozicích, naposledy jako řidič velkostroje. „Naposledy jdu do práce 28. a 31. května. Jdu tam zhasnout,“ dodal s humorem. Rád by opět řídil nějaký stroj: „Práce se nebojím. Najdu si ji raději co nejdřív než ve chvíli, kdy propustí i zbytek a bude tu ještě víc zájemců.“

Jozef Šimko by rád začal v novém zaměstnání pracovat hned v červnu. Foto: jip

Na burze práce se nepředstavují jen firmy, ale i personální agentury. Jednou z nich je chomutovská Hofmann Personal. „Hledáme dělnické profese, technické profese, elektromechaniky i vyšší profese – záleží, jakou máme poptávku od klienta,“ uvedla Tereza Ivančenko.

Zástupci ORLEN Unipetrol RPA také poptávali hlavně dělnické pozice – operátor technologií nebo operátor chemického průmyslu. „Jedná se o práci v nepřetržitém provozu s ranními a nočními dvanáctihodinovými směnami. Když to shrnu, jde o kontrolu a obsluhu chemického zařízení,“ vysvětlila HR specialistka Veronika Krausová. Jak přiznává, ideální by bylo, kdyby měl uchazeč chemické či strojírenské vzdělání. „Ale vzhledem k tomu, že máme k dispozici Tréninkové centrum, tak jak vzdělání, tak i praxi zase tolik nepožadujeme. Pro nás je nejzásadnější motivace pro práci a ochotu učit se novým věcem, protože to potřebné si osvojí právě v Tréninkovém centru. Jen upozorňujeme předem všechny zájemce, že učení je hodně. Uchazeč musí počítat s tím, že zaučení operátora, aby mohl obsluhovat to zařízení sám a mohl pracovat samostatně, tak to trvá tři až pět let,“ podotkla Veronika Krausová.

Čtvrteční burzu práce si velmi pochvalovali zástupci společnosti GW Train Regio, kteří hledali strojvedoucí a průvodčí. Někteří propuštění zaměstnanci Sev.en zamířili po vstupu na burzu rovnou k nim.

U těch, kdo by chtěl být strojvedoucím, je podle personalisty GW Train Regio žádoucí, aby nastoupil ideálně hned v červnu. Průvodčí by mohli nastoupit na podzim. „Potřebujeme obě pozice pro provoz na Mostecku, případně na Žatecku, protože od prosince rozšiřujeme provoz na jedné z těchto linek,“ vysvětlil Josef Kurfiřt ze společnosti GW Train Regio.

Zájemci o pozici průvodčích nemusí dle něj splňovat žádné specifické podmínky. „U strojvedoucích samozřejmě bude lepší, když má platnou licenci, protože celý výcvik by byl rychlejší. Samozřejmě když přijde někdo, kdo má zájem, ale nesplňuje to, ale je ochotný projít celým procesem výcviku strojvedoucího, tak se domluvíme,“ doplnil Josef Kurfiřt. S ohledem k tomu, že v lomu působili strojvedoucí, nemá tato společnost obavy, že by zde nebyl dostatek kvalifikovaných lidí.  

Propuštění zaměstnanci, kteří získají hned novou práci, ale i ti, kteří si zatím dopřejí volno, v prvních měsících rozhodně finančně strádat nebudou. Podle délky působení u těžařské firmy dostanou odstupné ve výši až osmi platů. Navíc od letošního roku mají všichni propuštění zaměstnanci nárok na podporu v nezaměstnanosti bez ohledu na to, zda dostali či nedostali odstupné. Propuštění zaměstnanci skupiny Sev.en Česká energie mají navíc nárok na restrukturalizační příspěvek. „Na tento příspěvek mají nárok pracovníci propuštění z důvodu restrukturalizace ve vybraných společnostech, a to podle nařízení vlády. Společnost Severní Energetická do tohoto spadá. Nárok mají ovšem pouze ti, kteří v dané společnosti mají odpracované minimálně dva roky. A podle toho, jak dlouho u ní pracovali, mohou tento příspěvek pobírat po dobu 3 až 60 měsíců. Samozřejmě čím déle byli zaměstnaní, tím déle jej mohou pobírat,“ vysvětlil vedoucí sociálního centra státního podniku DIAMO Pavel Kaša.

Výše příspěvku se liší podle toho, zda šlo o důlního pracovníka, či horníka povrchových lomů. „Důlní pracovník má nárok měsíčně na osm tisíc, ten je tu jen jeden, a povrchoví horníci mají nárok na částku 5 300 korun měsíčně. Kdo byl zaměstnán po dobu dvou až pět let, tak má na tento restrukturalizační příspěvek nárok po dobu tří měsíců, pak to narůstá,“ doplnil Pavel Kaša s tím, že o nárok na restrukturalizační příspěvek přichází lidé ve chvíli, když jim začne přicházet starobní důchod.

Další takováto burza práce je naplánována na pondělí 27. května.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru