VIDEO: První případ vydání českého uprchlíka z asijské země: Podvodník z Karlovarska se ukrýval několik let v Koreji
Reprofoto video: Policie ČR
Chomutov

ČR/Korea – Rozsáhlý případ podvodu mohou nyní ukončit karlovarští kriminalisté. Podezřelý muž, který se několik let vyhýbal trestnímu řízení, už je v Česku.

Muž na fiktivní obchod s pohledávkami vylákal od několika poškozených téměř deset milionů korun, které měl výrazně zhodnotit. Místo odkupu a prodeje pohledávek využil peníze pro vlastí potřebu a před trestním stíháním uprchl do zahraničí.

„Na začátku roku 2022 na něj soudce vydal evropský i mezinárodní zatýkací rozkaz a pátrání dovedlo policisty až do Koreje, kde muž žil a dokonce již dříve získal korejské občanství a začal používat korejské jméno. Do pátrání se tak zapojili i policisté z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci a finální zadržení bylo možné díky aktivnímu přístupu kolegů z Interpolu Soul. Ti provedli na začátku června zatčení. Jedná se tak o první případ, kdy nám byl z této asijské země vydán uprchlík, navíc s korejskou státní příslušností. Jen velmi výjimečně vydávají země své občany pro trestní řízení do zahraničí a toto je jeden z těch mála případů," uvedl policejní mluvčí David Schön.

Video ZDE.

Po všech nezbytných právních úkonech, které jsou nemyslitelné bez spolupráce s Ministerstvem spravedlnosti ČR a českou diplomacií, byl v úterý večer muž v Soulu předán českým Air Marshalům z cizinecké policie a letecky eskortován do ČR. Na pražském letišti si ve středu ráno uprchlíka převzali policisté z Karlových Varů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru