VIDEOREPORTÁŽ: Velká elektrárna, která odebírá uhlí z rozhraní Mostecka a Chomutovska, pokračuje v ekologizaci
Elektrárna Chvaletice. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Chvaletice - V době, kdy se stále jedná o emisní výjimce z limitů pro rtuť a oxidy dusíky pro tepelnou Elektrárnu Chvaletice z energetické skupiny Sev.en, elektrárna dál ladí a doplňuje technologie v rámci pokračování ekologizace. A to podle původního plánu na snižování emisí a splnění evropských limitů.

 

Nyní jsou Chvaletice přibližně na jedné třetině původních emisí. Měření prokazuje, že se dostává na nižší hodnoty i u problematické rtuti. Plán na splnění limitů nejde podle ředitele elektrárny Václava Matyse urychlit. Důvod? Prosté fyzikální zákony. „Celý ekologizační program běží už šest let, my jsme za tu dobu investovali více než sedm miliard korun do jednotlivých postupných opatření, tak abychom naplnili všechny regule, které jsou dané pro uhelné elektrárny. Věřím, že už v brzké době budeme moci říct, že už máme splněno úplně všechno,“ říká ředitel elektrárny.

https://www.youtube.com/watch?v=HmSsRcLfMls

Každá tepelná elektrárna je unikátní. Co funguje v jednom zařízení, nemusí být účinné jinde. Neplatí to jen o celé elektrárně, ale dokonce i o jednotlivých blocích. Každý z nich se v provozu chová jinak.

Vše je technologicky složitý a dlouhý proces. Jedním ze zajímavých zařízení, která se starají o čištění spalin, jsou látkové filtry. „Mají za úkol odstraňovat ze spalin zvláště tuhé znečišťující látky, zejména prach, popílek a další. A mají i poměrně veliký vliv na emise rtuti ve spalinách,“ vysvětluje Tomáš Boháč, technický koordinátor investičních akcí Elektrárny Chvaletice.

Jde ale jen o jeden ze způsobů, jak omezovat výstup znečišťujících látek. Ve Chvaleticích například také zaúsťují odsířené spaliny do chladicích věží. I to pomáhá ke snížení emisí, výsledné měření je ale velice obtížné, nicméně to již prokázal výzkum prováděný pomocí vzducholodi. „Vidíme, jak se nám postupně snižují hodnoty. Věřím tomu, že cestou, kterou jdeme, tak se k závěru poměrně rychle dostaneme,“ dodal Václav Matys.

Chvaletice jsou jediná velká elektrárna ve východních Čechách, svojí polohou i schopností spolehlivě dodávat elektrickou energii bez závislosti na povětrnostních podmínkách jsou důležitým zdrojem pro stabilizaci sítě. Hnědé uhlí pro svůj provoz odebírá z velkolomů na rozhraní Mostecka a Chomutovska.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru