VIDEO: Odtud odjel kostel! Pietní místo s desítkami stromů připomíná umístění chrámu ve zbořeném městě
Nový sad roste na ploše někdejšího umístění kostela. Foto: e-deniky.cz
Zajímavosti

Most - Na svahu mezi hradem Hněvín a jezerem Most vzniká nové odpočinkové místo. Státní podnik Diamo zde realizuje projekt výsadby dřevin na původním místě kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Tento kostel musel být v roce 1975 přesunut kvůli postupující těžbě hnědého uhlí o více než 840 metrů. Přesun kostela je zapsán do zlaté knihy Guinessových rekordů tisíciletí jako nejtěžší předmět přepravovaný po kolejích, protože jeho celková váha činila 12 tisíc tun.

Na původním místě probíhá výsadba celkem 45 kusů stromů a 26 kusů keřů ve tvaru obvodových zdí a vyznačení umístění oltáře. Výsadba má sloužit jako přírodní pietní připomínka jedinečného přesunu této historické památky, ze které je také krásný výhled na jezero Most. Obvodové zdi tvoří 28 stromů kaštanovníku setého, příchod k místu, kde stával oltář, lemují sloupovité třešně a oltář představují tři bílé moruše. Celý areál ještě doplní 26 keřů tavolníků popelavých. Cesty jsou vysypané drobnými bílými kamínky a osazeny budou také informační tabule a lavičky.

Celý projekt je hrazen z Programu určeného na odstraňování starých ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji.

https://www.youtube.com/watch?v=BU7qYlx7vH8

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru