Do Česka jedou po silnici nové vagony pro vysokorychlostní soupravy, cestovat s nimi budeme i přes Ústecký kraj
Foto: České dráhy
Zajímavosti

ČR – Začala další fáze výroby nových souprav ComfortJet. Z vídeňského závodu Siemens Mobility odjela první skříň vozu do Ostravy, kde bude pokračovat montáž ve Škoda Group. ComfortJety pojedou z Prahy do Brna, Ústí n. Labem a do Hamburku, Vídně, Budapešti a dalších evropských měst.

Nákup souprav RailJet souvisí se smlouvou Českých drah a společností Siement Mobility na nákup padesáti vysoce výkonných vícesystémových elektrických lokomotiv Siemens Vectron MS, které disponují maximální provozní rychlostí 230 km/h a jsou vhodné pro provoz na konvenčních i na vysokorychlostních tratích. Součástí smlouvy je full servis na 15 let.

Lokomotivy budou určeny pro vedení expresních spojů ve vnitrostátní a mezistátní dopravě na tratích s vysokou rychlostí, např. Praha – Berlin – Hamburg, Praha – Wien – Graz nebo Praha – Budapest, kde jsou v provozu nebo se připravují traťové úseky s rychlostí 200 km/h a víc.
„S lokomotivami Vectron od společnosti Siemens máme velmi dobré zkušenosti. Nasadíme je společně s 20 netrakčními jednotkami ComfortJet (pozn. obchodní název ČD pro nové netrakční jednotky z platformy Viaggio Comfort) a můžou jezdit i s českými railjety“, říká Michal Kraus, místopředseda představenstva Českých drah a náměstek generálního ředitele pro servis.
„Jsem rád, že ČD vstupují do epochy dopravy vlaků rychlostí 230 km/h s netrakčními jednotkami z platformy Viaggio Comfort a s lokomotivami Siemens Vectron. Rychlá a pohodlná doprava cestujících bezemisní a energeticky nenáročnou železnicí je v době, kdy je všeobecně velmi vnímána naléhavá potřeba oprostit dopravu od závislosti na spalování fosilních paliv, velmi důležitým krokem,“ říká Roman Kokšal, generální ředitel Siemens Mobility Česká republika.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru