Konec otravného čekání na úřadech. O rodičovský příspěvek lze nově žádat z pohodlí domova
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Od začátku měsíce srpna je možné na webu Ministerstva práce a sociálních věcí zažádat on-line o rodičovský příspěvek. Vše tak půjde bez návštěvy úřadu každé tři měsíce měnit také výši jeho čerpání podle potřeb rodičů.

Měsíční výši příspěvku si rodiče mohou zvolit sami, maximálně se jedná o 70 % z třicetinásobku denního vyměřovacího základu při narození dítěte. Rodičovský příspěvek tak představuje nejpružnější dávku pro rodiny s malými dětmi. Žádost je možné i nadále podatosobně na Úřadu práce.

„Nová on-line žádost je opravdu jednoduchá a každý ji zvládne vyplnit a odeslat z pohodlí domova během několika minut. Po příspěvku na bydlení jde o další formu podpory, kterou lze vyřídit odkudkoliv a bez zbytečné administrativní zátěže,“ vyzdvihl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Na tento příspěvek mají nárok všichni rodiče dětí do 4 let. Lze ho velmi pružně přizpůsobit situaci rodiny. Může ho totiž čerpat jak matka, tak i otec dítěte. Stejně tak si rodiče volí měsíční výši, maximální částka závisí na předchozím příjmu. Čerpání celkové částky 300 tisíc korun lze rozvrhnout na období od půl roku až do 4 let.

„Od 2. srpna bude možné ve stejném jednoduchém on-line prostředí provést také úpravu výše měsíčního čerpání. To půjde nejen u nových žádostí, ale i u rodin, které už příspěvek pobírají. Bez návštěvy úřadu tak vyřešíte všechny náležitosti, které jsou s touto formou pomoci spojené,“ řekl ministr Jurečka. „Rodičák umožňuje opravdu velkou flexibilitu. Výši příspěvku můžete libovolně měnit každé tři měsíce tak, aby to vyhovovalo vašim konkrétním potřebám. Pokud se například rozhodnete nastoupit do práce, můžete si částku upravit. Lidem tak výrazně ulehčíme při komunikaci s úřady v mnoha rozličných životních situacích,“ dodal.

Příspěvek je určen jednomu z rodičů, který se o dítě stará. Lze jej čerpat při práci, studiu, při podnikání nebo v nezaměstnanosti. Rodič musí mít však společně se svým dítětem trvalý pobyt a bydliště v ČR. V případě, že rodič měl před narozením dítěte malé příjmy, může čerpat maximálně 13 tisíc korun měsíčně. Ostatní mohou zvolit měsíční výši příspěvku libovolně až do 70 % z třicetinásobku denního vyměřovacího základu (maximálně ale 47 700 Kč). V případě vícerčat se celková částka navyšuje z 300 tisíc na 450 tisíc korun a spolu s tím i maximální měsíční částka na 1,5násobek. Pokud se do rodiny narodí další dítě, nárok zaniká, ale nevyčerpanou částku lze získat jednorázově.

„V digitalizaci budeme samozřejmě dál pokračovat, už v polovině srpna spustíme žádosti o jednorázový příspěvek 5 tisíc na dítě. Půjdeme cestou přívětivého klientského portálu. Půjde o velký posun a unikátní službu občanům, kteří jsou navyklí na podobné služby třeba u bank nebo pojišťoven. Přistupujeme k občanům jako ke klientům, kterým nabízíme uživatelsky maximálně komfortní prostředí,“ doplnil ministr Jurečka.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru