ZAJÍMAVOST: Vzácný kostel Vzkříšení v Hrobu je nejstarším secesním kostelem u nás. Dovnitř nikdo nesmí
Foto: Martina Nováková
Zajímavosti

Hrob - Základní kámen německého evangelického kostela augsburského vyznání byl položen dne 12. 12. 1900. To bylo symbolické datum, protože se jednalo o výroční den - přesně 283 let od zničení prvního místního protestantského kostela v roce 1617. Bohoslužby Německé evangelické církve se tu konaly už o dva roky později.

Kostel byl vysvěcen a předán veřejnosti 1. 4. 1902. Secesní stavbu financovala hrobská evangelická obec z finančních darů německých evangelických spolků. Podle odborníků se jedná o pozoruhodné stavební dílo, o které se postarali architekti Julius Willi Gräbner a Rudolf Schilling, sochař G. Walther, autor okenních vitráží J. Goller a stavitel Rudolf Wettstein.

Kostel má několik prvenství

Evangelický kostel Vzkříšení byl první sakrální stavbou ateliéru na českém území, kde je zároveň nejstarším secesním kostelem. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka.

Současnost

Od roku 1945 patří kostel Církvi československé husitské, poté, co byl zabaven původním majitelům. Ta ho využívala jen do konce 60. let. Pak už kostel jenom chátral, lavice z něj skončily v kotelně. Na začátku století zloději z kostela ukradli střešní krytinu a rozbili vzácné vitrážové výplně v oknech.

V roce 2008 byla provedena rekonstrukce střechy a zabezpečen vstup, aby se zabránilo dalšímu rabování a ničení interiéru. V roce 2012 byla zahájena veřejná sbírka na opravu kostela, která stále trvá.

Kostel zůstává i nadále v majetku Církve československé husitské. Město Hrob jej má už více než 10 let v pronájmu. Stará se o okolní park a kostel hlídá před vandaly. Zajišťuje také údržbu unikátních ručně natahovaných hodin, které se nacházejí ve výšce 30 metrů. Žádné bohoslužby se v něm nekonají. „Drobné opravy děláme, ale na kompletní rekonstrukci město nemá peníze, šlo by o desítky milionů.“ řekl starosta města Hrobu Jiří Fürst.

Kostel se otevírá jen při mimořádných příležitostech. Při nedávné oslavě Noci kostelů místostarosta města Hrobu Karel Hirsch představil možnost rekonstrukce. „Možná se blízká na lepší časy, město má k dispozici projektovou dokumentaci na první fázi oprav. Tímto bychom rádi poděkovali panu Bendovi, který ji zdarma vypracoval,“ uvedl starosta Hrobu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru