Chodíte rádi na houby? Než vyrazíte do lesa, zjistěte si zda rostou pomocí chytré mapy
ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - Český hydrometeorologický ústav letos přichází s novinkou. Nově přináší každý den mapu zobrazující pravděpodobnost růstu hub. Model vznikl ve spolupráci Oddělení biometeorologických aplikací v Praze a Oddělení meteorologie a klimatologie v Plzni.

Aktualizace mapy probíhá denně na stránkách https://info.chmi.cz/bio/. Mapa vyjadřuje vhodnost vláhových a teplotních podmínek pro růst hub. Houby potřebují k růstu dostatečnou půdní vlhkost a vhodné teplotní podmínky. Základem výpočtu je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech (index API30) v kombinaci s průměrnými teplotami v posledních 7 dnech.

Čím vyšší je hodnota indexu, tím vyšší je nasycení půdy vodou a tedy potenciál růstu hub. „Aktuální vlhké a teplé počasí začíná vytvářet vhodné podmínky pro růst hub. Výrazný vzestup růstu hub ale teprve očekáváme. V současnosti jsou nejvhodnější podmínky pro růst hub na jihu a severovýchodě České republiky, naopak nejhorší na západě a severozápadě Čech,“ uvádí Martin Možný z Oddělení biometeorologických aplikací

1706mapa

Zdroj: www.chmi.cz

Jak ovlivňuje počasí růst hub?

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích (cca 10 dní po nich) a následném teplém (nikoli však horkém) počasí, nejvíce v rozmezí července a září.

Zásadním kritériem pro tvorbu mapy je hodnota API30 (index předchozích srážek), což je veličina posuzující nasycenost půdy, založená na sumaci denních úhrnů srážek za sledované období (30 dní) s klesající vahou směrem do minulosti (čím vyšší hodnota, tím vyšší nasycení půdy vodou a tedy „potenciál růstu hub“). Hodnota API30 je násobena koeficientem vycházejícím z průměrné teploty v posledních sedmi dnech, jelikož v nejteplejších měsících je potenciál výparu spadlých srážek výrazně vyšší. Stejný úhrn srážek je proto méně “efektivní” pro růst hub například v srpnu, než v červnu.

Jak změna klimatu ovlivňuje houby?

Klíčovým faktorem pro růst hub je vodní bilance. Zvyšující se teploty spojené s klimatickou změnou zvyšují výpar a tím snižují množství vody dostupné pro houby. V budoucnu lze očekávat negativní dopad tohoto jevu na růst hub.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru