KRIMIPŘÍBĚHY: Kostely v republice byly pro zloděje snadným cílem. Budovy totiž nebyly zabezpečené
Foto zdroj: V. Dvořák
Zajímavosti

Ústecký kraj – V posledním díle krimipříběhů autor slíbil, že čtenáře seznámí s některými případy z jiných krajů. Tady jsou!

A teď nahlédneme do některých krajů naší vlasti a připomeneme si závažnější případy. Ke kterým nemuselo dojít, kdyby církev, případně místní státní orgány zabezpečily kostely zařízeními, která v té době byla k dostání a nebyla drahá.

Posledně jsme se zastavili na Moravě, přešli na východní Čechy. Tak nyní začneme v Jižních Čechách poputujeme přes západní Čechy do středních Čech. Ještě než začnu tak musím říci, že s námi na jednotlivých krajích spolupracovali kriminalisté z krajských správ v místě s výbornou místní a osobní znalostí ve směru k osobám páchajícím trestnou činnost na kulturním dědictví státu.

DALŠÍ PŘÍPADY VLOUPÁNÍ A KRÁDEŽÍ

Prvním kostelem na této trase bude kostel v obci Hroby, okr. Tábor. Vycházím z výpovědi Roberta a Aleše H. V tomto kostele na hlavním oltáři byla socha orla v letu. Pavel Č. tuto sochu chtěl a Robert mu ji slíbil. Za cenu 20 – 30 tisíc. Robert do tohoto kostela již vloupání nestihl, neboť byl vzat na vazbu, ale řekl o tom bratrovi Alešovi. Ten orla odcizil společně s Jardou K. a Terezou. P. Orla opravdu prodal Pavlovi Č. Který za něho vyplatil 20 000 korun a pak ještě doplatil 10 000. Do tohoto kostela se vrátili ještě dvakrát a věci prodávali Pavlovi Č. společně. Ten při výslechu samozřejmě vše popřel.

Dále se zastavíme v západních Čechách v městečku Valeč, Karlovarský kraj. Zde je několik kulturních památek, zámeček, s obrovskými skleníky kostel, fara, kde se po revoluci zdržovala i fiktivní baronka Češka, která je už zase v zahraničí. Tak v tomto překrásném městečku provedli vloupání naši tři odborníci Robert H. Aleš H. a Jarda K. Z kostela mimo jiné odcizili čtyři zlacené vázy a další věci. Vše opět bylo natipováno jejich kamarádem s místní znalostí. Na vloupání sebou na střeše auta vezli žebřík. Do kostela se vloupali pomocí tohoto žebříku. Vázy prodali na zpáteční cestě Pavlovi Č., který jim za ně vyplatil na místě 80 000. Pavla Č. na místo volali telefonem, protože věděli, že o tyto věci má zájem.

DOSTAT SE DO KOSTELA NEBYL PRO ZLODĚJE PROBLÉM

Poslední zastavení bude ve středních Čechách. Respektive dvě zastavení - jedno bude na Berounsku a jedno na Rakovnicku. Začneme tedy na Berounsku v obci Železná. Zde provedli vloupání oba bratři Robert i Aleš a při zpáteční cestě byli kontrolováni policií. Na získání věcí si vymysleli legendu a po dobrovolném vydání věcí byli propuštěni. Jednalo se opět o sloupy z oltáře a dřevořezby.

Z krásného Berounska se přesuneme na Rakovnicko, kde své putování dnes zakončíme případem vloupání do kaple Ruda, dříve okr. Rakovník. „Toto vloupání jsme provedli opět my tři Jarda Robert“, tak začínal svou výpověď Aleš H. „Ke kapli jsme přijeli mým vozidlem Siera. Do kostela se vpáčil Jarda K. Oknem, nevím ani jak odstranil drátěnku, potom rozbil okno a nanosil věci ke dveřím. Dveře otevřel zevnitř. Potom jsme přišli i my s bráchou a z kostela vynesli věci. Jednalo se o sloupy delší jak metr a nějaké dřevořezby,“ řekl tehdy kriminalistům. Komu je prodali si již nevzpomněl a ani za jakou částku.

(Napsal V. Dvořák, bývalý kriminalista a šéf Specializovaného týmu Peruc)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru