Sokoli z chemičky: útok cizí samičky přežilo jen jedno mládě, teď jej okroužkovali
S napadením sokolích mláďat jinou sokolí samicí jsme se ještě nesetkali, říká ornitolog Václav Beran.
Zajímavosti

Litvínov - Ornitologové ze sdružení ALKA Wildlife nasadili kroužek mláděti sokola stěhovavého, které vyrůstá na komínu teplárny v areálu litvínovské chemičky skupiny ORLEN Unipetrol. Pár kriticky ohrožených sokolů stěhovavých hnízdících ve výrobním areálu ORLEN Unipetrolu již několik let přivedl na konci dubna na svět dvě mláďata. Jedno z nich se však stalo obětí útoku cizí sokolí samice, která se před rokem narodila v Mladé Boleslavi.

Ochránci přírody v České republice registrují přibližně 130 až 140 hnízdících párů sokola stěhovavého. Díky přísné ochraně se však počet sokolů v naší zemi v posledních letech zvyšuje. Přispívá k tomu také skupina ORLEN Unipetrol, v jejíchž průmyslových areálech nalézají sokoli potřebný klid a dostatek potravy k vyvedení mladých. „Máme velkou radost, že můžeme v našem výrobním areálu podporovat život tak výjimečných tvorů, jakými jsou sokoli,“ říká Katarzyna Woś, místopředsedkyně představenstva skupiny ORLEN Unipetrol, a dodává: „Největší radost je ta sdílená, a tak široké veřejnosti nabízíme možnost sledovat život sokolí rodinky na webu starameseosokoly.cz. Zájemci zde naleznou rovněž aktuální informace a události doplněné o zajímavá fakta ze světa sokolů stěhovavých.“

ORLEN Unipetrol spolupracuje na projektu hnízdění sokolů se sdružením ALKA Wildlife od roku 2011 a sokolí rodinky od té doby vychovaly již více než 40 ušlechtilých dravců. Letošní rok ale k hnízdění sokolů v litvínovském Chemparku tak příznivý není. „Loni jsme měli v litvínovské chemičce dva sokolí páry, které přivedly na svět dosud nevídaných pět malých sokolů. Letos to ale tak dobré není. Osudy sokolí rodiny můžeme sledovat pouze na komínu teplárny. Druhé tradiční hnízdiště umístěné v budce na komínu etylenové jednotky se svých opeřených obyvatel nedočkalo,“ komentuje letošní průběh hnízdění sokolů ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife.

„Ze tří vajec se na konci dubna vylíhla dvě mláďata, z nichž se jedno stalo obětí útoku cizí sokolí samice. Podle identifikačních kroužků jsme zjistili, že se před rokem narodila v Mladé Boleslavi. S napadením sokolích mláďat jinou sokolí samicí jsme se ještě nesetkali. Nyní jsme nasadili mláděti na nohy dva kroužky, abychom mohli sledovat jeho další osud, a popřát mu hodně štěstí do náročného sokolího života.“

Kroužkování sokolů je pro výzkumnou činnost ornitologů důležité, protože jim umožňuje získávat cenné poznatky, které se následně využívají k ochraně tohoto vzácného dravce. Díky kroužkování se zjistilo, že ve stometrové výšce na komíně teplárny vyrůstá samička. „Všechno zlé je k něčemu dobré, protože mládě nemusí bojovat o pozornost rodičů a potravu s jinými mláďaty, a tak výborně prospívá, protože je dobře živené a zdravé,“ uzavírá Václav Beran.

Sokol stěhovavý se pravidelně vrací na komíny výrobního závodu ORLEN Unipetrol v Záluží u Litvínova již dvanáct let, aby zde přivedl na svět novou generaci. Budka s kamerou je umístěna ve stometrové výšce na komíně teplárny T700 největšího chemického závodu v Česku. Mláďata se vylíhnou přibližně 30 dnů po nakladení vajec a v červnu již mají dostatek sil a znalostí k tomu, aby mohla opustit hnízdo. Jejich vydatný jídelníček zahrnuje především holuby, racky, nejrůznější menší ptáky a netopýry. Sokol stěhovavý může žít až 20 let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život, což platí i pro páry z areálů skupiny ORLEN Unipetrol v Záluží u Litvínova, Neratovicích a Kralupech nad Vltavou.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru