Slavný rychlovlak je už na cestě do Česka. Víme, kdy v neděli projede TGV Ústeckým krajem
Foto: Voie Libre SNCF
Zajímavosti

Ústecký kraj - Bájný oranžový vlak číslo 16, držitel světového rychlostního rekordu na železnici, dál září. A míří do Česka, kde jej bude moci veřejnost týden obdivovat. V neděli poprvé projede Ústeckým krajem, za týden zde bude mít přímo zastávku. 

Do České republiky dorazí legendární vysokorychlostní jednotka TGV! Francouzský průkopník rychlého železničního spojení na evropském kontinentu postupně navštíví Prahu, Brno, Jihlavu a Ústí nad Labem. V Ústí nad Labem můžete TGV blíže vidět 11. června na hlavním nádraží, a to v čase od 9.30 do 13.30.

Prezentační jednotka TGV PSE, někdy označovaná jako TGV Paris Sud-Est, byla součástí dodávky prvních 109 vysokorychlostních souprav, které sloužily na nově otevřené trase z Paříže do Lyonu. Za svůj provozní život zažila inaugurační jízdu se všemi poctami, natáčení filmu, zkoušku podvozků pro další vývojovou řadu TGV a zvládla také světový rychlostní rekord. V roce 1981 totiž na zatím uzavřeném úseku mezi Paříží a Lyonem dosáhla rychlosti 380 km/h!

TGV přibližný jízdní řád

TGV přibližný jízdní řád

Přestože je tato jednotka již zasloužilým strojem, se současnými vlaky se rozhodně může poměřovat. Je stále provozní a jde o jedinou prezentační vysokorychlostní soupravu v Evropské unii. Byla dvakrát výrazně modernizována a je vybavena nejmodernější komunikační technikou. Vlak TGV 16 byl vyřazen z běžného provozu v roce 2018. Jeho tachometr se tehdy zastavil na úctyhodném číslu – 13 383 189 km.

Souprava má celkem deset vozů – dva hnací a osm vložených. Její celková délka je 200 metrů. Nechybí místa pro zavazadla, pojízdný bar, bistrovůz a také služební oddíl. Aktuálně má jednotka celkem 238 míst v druhé a 104 míst v první třídě.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru