KRIMIPŘÍBĚHY: Mezi zloději historických věcí byli i opravdoví znalci umění. Stránky vzácných knih prodávali do zahraničí
Foto zdroj: V. Dvořák
Zajímavosti

Ústecký kraj – V dnešním pokračování krimipříběhů se kriminalista zaměřuje na další věci, které zloději kradli. Tím byly především historické knihy nevyčíslitelné hodnoty, jejichž jednotlivé stránky končily za hranicemi. Nenechte si ujít i zajímavosti z výslechů jednoho člena gangu.

Vážení čtenáři, jak už jsem minule předestřel v tomto díle budeme ještě pokračovat v spáchaných případech krádeží vloupáním, a nebo jen krádeží prostých s pachateli, se kterými jste se již seznámili, ale i s pachateli novými, znalými umění, kteří v celém zločinném spolčení vystupují jako tipaři, překupníci ale i jako samotní pachatelé.

ZNALCI UMĚNÍ PATŘILI KE ZLODĚJŮM

Oba již minule uvedení otec se synem Rudolf a Jiljí H., byli opravdu znalci umění. Tomu také odpovídají zajištěné věci. Většina ze zajištěných věcí pochází z domovní prohlídky u Rudolfa H. Tyto případy již nebudou ze severočeského kraje, ale budeme se pohybovat po celé republice, nebudou to jenom kostely, ale dostaneme se i do muzea nebo do kláštera. Rovněž předmětem zájmu nebudou jen sakrální (náboženské) věci, ale i knihy a zde se vám pokusím ukázat, jak naši pachatelé vymýšleli, jak získat co nejvíce peněz.

Po spojení naší původní skupiny s novými osobami došlo k naplnění zákona o zločinném spolčení. Otec se synem tipovali, vykupovali a zajišťovali prodej odcizených věcí. Jak jsem již uvedl, že jsme spolupracovali s policií v SRN, tato, kromě zadržení překupníků a věcí z kostela ve Volevčicích okr. Most, zjistila, že v Norimberku má obchod se starožitnostmi náš starší Rudolf H. Víte v čem byl největší problém? Jak vrátit zadržené věci do ČR za využití všech právních možností.

Když jsme u Rudolfa H., tak od něho začneme rozmotávat následující děj našeho příběhu. Tento člověk byl nevysvěcený kněz, který lehce získal přístup do církevních objektů, klášterů a muzeí.

ZLATÝ KŘÍŽ A DRAHÉ KNIHY

Začněme klášterem Vyšší Brod v jižních Čechách. Tento cisterciácký klášter je známý tím, že po sametové revoluci v rámci restitucí získal druhou nejdražší památku v ČR. Jedná se o kříž , který klášteru daroval Záviš z Falkenštejna. Kříž je odhadem dlouhý asi 70 cm a celý ze zlata, vykládaný diamanty a drahými kameny. Je cenově srovnávaný s českými korunovačními klenoty. Tento kříž se některým z nás podařilo spatřit až na druhý pokus, kdy jsme do kláštera přivezli věci k vrácení. V tomto klášteře působil mezi mnichy i náš Rudolf H. Ten nejčastěji navštěvoval místní bohatou knihovnu, ze které čas od času odcizil knihu. Jednalo se o nejdražší exempláře, prvotisky, ručně malované. Tady Rudolf H. vymyslel, jak ještě více zbohatnout, když knihy se těžce prodávají.

0306krimi4

Obrazy ptáků z knihy z kláštera Vyšší Brod. Foto zdroj: V. Dvořák

Vyřezal jednotlivé listy, které nechal zapasportovat a zarámovat. Čímž každý list prodal za 3 – 5 tisíc korun. Samozřejmě kromě knih odcizoval i obrazy. Vše prodával v galeriích na zahraničních burzách apod. Jeho působností nebyl jen Vyšší Brod ale i Rajhrad, v Praze navštívil Břevnovský klášter a další.

0306krimi2

Vytržená stránka z knihy z kláštera Vyšší Brod. Foto zdroj: V. Dvořák

Rovněž byl návštěvníkem i muzeí, pro které zajišťoval odborné restaurační práce a hlavně všude tipoval, co má hodnotu a jak se k této věci dostat. V tomto nelenil ani jeho syn, který v rámci studií navštěvoval tyto objekty a rovněž typoval věci a přístupy pro nám již známou skupinu pachatelů. Kromě starých tisků, knih obrazů se jednalo i o sochy z kaplí a kostelů.

0306krimi7

Vytržená stránka z knihy z kláštera Vyšší Brod. Foto zdroj: V. Dvořák

Zde se letem světem zmíním jen o některých. Především o Lázních Bohdaneč. Toto vloupání nese plně znaky zločinného spolčení, protože celou akci naplánoval Rudolf H. Včetně výběru odcizených věcí, zjištění přístupových cest, vloupání provedla naše skupina Robert H., Aleš H., Jaroslav K., předání a inkaso peněz byl na Magdaléně N. K popisu všech uvedených událostí použiji některé poznatky z výpovědi Roberta H. a jeho prověrky výpovědi na místě.

POLICEJNÍ VÝSLECHY

Vloupání do kostela Lázně Bohdaneč bylo provedeno na žádost Rudolfa H., se kterým si dali schůzku na Bílé hoře v Praze. Sem Rudolf přijel a na papíře A4 měl místo s plánkem a přístupem k němu, věci, které se mají odcizit a kde jsou umístěny. Mně se do toho moc nechtělo a tak jsem kontaktoval lounské cikány Rudolfa a Milana H. Ti souhlasili s tím, že je budu vyplácet já. Já jsem jel na místo společně s Magdou a kapli jsem jim z dálky ukázal a pak jsem odjel. Asi ze půl hodiny mi volali, že mají věci asi dva kilometry za Lázněmi Bohdaneč, tak jsem tam jel na místo a volal jsem staršího H. Ale přijel mladší s tím, že otec je v Praze. Věci naložil a odejel. Vyplatil je až v pátek na burze v Buštěhradu. Dal mi přes Magdu 100 000.- Kč. Já jsem je pak rozdělil na čtyři díly a vyplatil bratry H. Způsobená škoda je 275 000.-Kč.

Další vloupání bylo provedeno po telefonickém rozhovoru s Jiljím H., do kostela v obci Korouhev, okr. Svitavy. Na vloupání se podíleli Robert H., Aleš H. Jaroslav K. a Tereza. Po příjezdu na místo šel Jarda ke kostelu, rozbil okno a pak se pro mne vrátil. Do kostela jsme rozbitým oknem vlezli oba a z oltáře odcizili sochy Marka, Matouše, Lukáše a Jana. Ty jsme odnesli do auta a odvezli je. Druhý den na parkovišti na burze jsem je předal mladému Jiljímu H. a ten za ně vyplatil 100 000 korun, které jsem rozdělil na tři díly a vyplatil ostatní.

Dnes uvedu ještě jeden skutek, abychom si nechali něco na příště.

Opětovně jsem byl požádán st. H., který mně kontaktoval a přivezl plánek vloupání do kostela Lány na Důlku, okr. Pardubice. Odtud požadoval sošky 12 pomocníků a z prostoru za dveřmi dvě sochy asi metr vysoké. Plánek obsahoval celý vnitřek kostela. Jeli jsme autem Opel Omega a to Aleš, Robert, Jaroslav a Magda s Terezou. Při příjezdu k obci holky zůstaly na místě s autem a my jsme šli ke kostelu. Jarda rozbil okno a podal nám sochy ven. Šli jsme pro auto a na místo se vrátili, sochy naložili a odjeli za vesnici, kde jsme čekali až si pro ně přijede Rudolf H. Ten přijel, věci přeložil k sobě a vyplatil nás 180 000 Kč. Já jsem tuto částku rozdělil na tři díly a všechny vyplatil ( já a Magda, Aleš a Tereza a Jarda K.)

Tak to bylo kousek povídání mimo Ústecký kraj a sami vidíte, jak se změnila kvalita odcizených věcí včetně vyplácených částek překupníkem.

(Napsal V. Dvořák, bývalý kriminalista a šéf Specializovaného týmu Peruc)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru