KRIMIPŘÍBĚHY: Kradené věci prodával zlodějský gang starožitníkům hluboko pod cenou. Škody přitom dosahovaly milionů korun
Kradené věci. Foto zdroj: V. Dvořák
Zajímavosti

Ústecký kraj – Další pokračování krimipříběhů zlodějského gangu, kterému neunikl snad jediný kostel v Ústeckém kraji, je zaměřeno na vyčíslování škod. Odhadované ceny na místě činu a posléze od soudních znalců se totiž velmi lišily. Překupníci vydělávali na prodeji velké peníze.

S Vaším dovolením, vážení čtenáři, se vrátím ještě k minulému článku a pokusím se ukázat rozdílnost ohodnocení škody na místě a ohodnocení soudním znalcem. Proč to chci ukázat? Aby bylo všem jasné, že pokud se uvádí způsobené škody na místě činu, tak abychom se dopracovali alespoň odhadu způsobené škody, musíme tu uvedenou škodu pětkrát znásobit a jsme tak na opravdu způsobené škodě církvi, tím ale i státu.

Dále uvedu několik dalších objasněných případů ze Severočeského kraje a v dalším pokračujícím článku již poputujeme po celé republice. Předem se omlouvám těm, kteří budou čekat na případy z jejich vesnice, nebo městečka, ale k tomu se už nedostaneme, nemůžu totiž strávit několik hodin vyjmenováváním případů, které jsou si podobné jako vejce vejci. Ještě jsem slíbil, že Vám ukážu jak jsme pracovali se zajištěnými věcmi, kdy ustanovením jedné sochy jsme došli i k případu z roku 1971. Zde je tak zvaná , černá madona zajištěná u jednoho starožitníka ( překupníka) při domovní prohlídce. Nad umístěním, místem odcizení si lámali hlavu i znalci z památkových ústavů. Až se nám díky zveřejnění zajištěných foto podařilo madonu umístit do Manětína v západních Čechách, odkud byla z kapličky odcizena v roce 1971.

ROZDÍLNĚ VYČÍSLENÉ ŠKODY

Nyní už ke slíbenému porovnání hodnot odcizených věcí mezi místem činu a pozdějším znaleckým ohodnocením.
- vloupání do kostela Na nebevzetí Panny Marie v obci Opočno, odcizeny dvě sošky andělíčků, kříž a další církevní předměty. Škoda vyčíslena na 18 000 Kč a na poškození dveří a mříže cca 3 300 Kč. Nyní můžeme porovnávat se soudním znalcem, který vyčíslil škodu na odcizených věcech na 172 000 Kč.

- další příklad, který jsem vybral je vloupání do kostela Sv. Jana Křtitele v obci Vroutek, do tohoto kostela bylo ohlášeno vloupání v době od listopadu do poloviny ledna roku 2000. Při prováděném ohledání nebylo zjištěno odcizených věcí, poškozené sochy zůstaly na místě. Škoda vyčíslena na 2 500 Kč. Prováděným dokazováním a zajištěním věcí bylo zjištěno, že v době listopad až polovina ledna bylo provedeno vloupání dvakrát, odcizeny čtyři sochy a způsobená škoda je vyčíslena na 280 000 Kč.

3005krimi5

Dřevořezba z kostela ve Vroutku. Foto zdroj: V. Dvořák

- poslední příklad, ale úplně opačný, je vloupání do kostela v Holedečku, odcizeny byly sádrové sochy a další sakrální věci. Způsobená škoda na místě určena na 322 000 Kč. Znalec ohodnotil odcizené věci na 89 000 Kč včetně poškození další výzdoby kostela.

Tak už vám bude jasnější jak náročná byla práce analytické skupiny při vyhodnocování jednotlivých případů a přípravu pro výslechy jednotlivých osob, aby vyslýchající mohl prokazovat trestnou činnost zájmových osob.

KONKRÉTNÍ PŘÍPADY V ÚSTECKÉM KRAJI

Nyní uvedu několik vybraných případů ještě z Ústeckého kraje. Vybíral jsem to tak, že buď jsme z těchto případů zajistili věci, nebo se pachatelům podařilo věci prodat a přesto vznikla velká škoda, protože se pachatelé na místo vraceli. Po tomto uvedu nové pachatele a jejich funkce, kteří se k naší skupině přidali a rozšířili okruh napadených objektů po celé republice.

- první případ, který jsem vybral, je několikeré vloupání do kostela ve Vinařicích okr. Louny. Do tohoto kostela se nejprve vloupal Aleš s Terezou odcizili několik soch andělů a další sochy světců. Tyto odvezli k Tereze domů. Protože měli dluhy, tak se do kostela ještě tu samou noc vrátili a sebrali další sochy. Věci prodali překupníkovi na dvakrát a to za celkovou částku 120 000 Kč. Znalec odcizené věci dle dokumentace ocenil na 840 000 Kč. Další vloupání do téhož kostela provedl jejich kamarád Robert D. s dalšími osobami, tyto se nepodařilo ustanovit ani na základě stop z místa a ani z výpovědí dalších osob. Tak zůstal pouze Robert D. Ten odcizil další sochy andělů a přivezl je Alešovi, který je předal překupníkovi (určitě ne zadarmo). Škodu na odcizených věcech vyčíslil znalec na 240 000 Kč.

- druhý případ je vloupání do kostela Panenský Týnec, okr. Louny. Kostel Sv. Jiří. Vloupání provedl Robert H. A Jaroslav K. Zde odcizili oltářní obraz, sochy a vyřezávané oltářní sloupy. Odhadnutá škoda na místě byla 192 000 Kč a stanovená škoda znalcem 400 000 Kč. Zde musím konstatovat, že téměř všechny věci byly vráceny. Vracel se dřevěný kříž s Kristem, vyřezávaný kříž nástěnný s Kristem, oltářní dřevořezby, dřevěná skříňka s ornamenty, dřevěná dvířka. Vše dokumentováno na foto.

Tím ukončíme ukázku případů vloupáním do kostelů v Ústeckém kraji.

3005krimi3

3005krimi4

 

Kradené věci. Foto zdroj: V. Dvořák

ZLODĚJSKÝ GANG MÁ NOVÉ ČLENY

Nyní něco k novým spolupachatelům. Na burze starožitných věcí na Buštěhradě se seznámil Robert H. s novou přítelkyní Magdou. Ta zde sjednávala obchody se starožitnými věcmi pro jednoho kladenského starožitníka a později překupníka starožitných věcí včetně těch kradených. Ona sama se znala s dalšími dvěma překupníky a zájemci o církevní věci. Jednalo se o otce a syna Rudolfa a Jiřího H. Především otec Rudolf měl velký zájem o církevní věci, které dovedl i dobře prodat do SRN. Rudolf vystupoval jako nevysvěcený kněz – Jáhn a tím si získal přístup do míst, kde mohl typovat vloupání, také věci, které se mají odcizit, ale i sám věci odcizoval. Především se jednalo o kláštery, muzea a kaple. Toto bude na samostatný článek příště.

(Napsal V. Dvořák, bývalý kriminalista a šéf Specializovaného týmu Peruc)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru