KRIMIPŘÍBĚHY: Gangy zlodějů rabovaly státní památky! Nahlédněte s námi do policejních spisů z 90. let
Odcizené předměty. Foto zdroj: V. Dvořák
Zajímavosti

Ústecký kraj – 90. léta 20. století v České republice, to je rozvoj počítačů a internetu, ale především konec komunistické vlády. Pádem železné opony mohli lidé více cestovat. Stoupla ale také násilná a majetková kriminalita. Objevily se skupiny zlodějů, které se zaměřovaly na historické objekty. Kvůli nim byla založen specializovaný tým Peruc. Některé případy, které objasnil, vám přiblížíme v nové rubrice KRIMIPŘÍBĚHY.

ORGANIZACE TEHDEJŠÍ POLICIE

Nejprve si musíme vysvětlit, jak byla bezpečnost organizována do ledna 1990 a ještě podobně až do roku 1997. Nebudu hovořit o obvodních odděleních, ale o organizaci od okresních oddělení výše, kterých se naše případy dotýkají.

Zde byla činnost rozdělena na různá oddělení, ale nás se dotýká oddělení kriminální služby a oddělení vyšetřování. Tato oddělení byla dále dělena podle jednotlivých linií a to shodně u obou oddělení. Jednalo se o majetkovou trestnou činnost (vloupání do restaurací a obchodů, vloupání do trezorů a vloupání do kulturních a církevních objektů. Další linie byla násilná a mravnostní činnost (vraždy, loupeže, všechny mravnostní tr. činy). Samostatné oddělení bylo pátrání po osobách a věcech.

Zde jako první jsme začali organizovat u závažných případů činnost tzv specializovanými týmy. Později v roce1997 vydáno nařízení Ministerstva vnitra, které tuto činnost upravilo legislativně.

NÁŠ TÝM

K zřízení každého týmu musel být vydán rozkaz náčelníka příslušné správy v tomto případě dvou správ a to severočeského a středočeského kraje. V tomto případě byl tým dle nařízení ředitele služby KP ČR doplněn o dva pracovníky policejního prezidia. Tým byl v tomto složení: Vedoucí týmu spr. Svčk., zástupce vedoucího týmu pol. prezidium, analytická skupina vedoucí + 2 policisté, operativní skupina k pachatelům vedoucí + 4 policisté, operativní skupina k překupníkům vedoucí + 4 policisté. Za vyšetřování dva vyšetřovatelé.

JAK VŠE ZAČALO

Počátkem devadesátých let se mnohokrát znásobila trestná činnost. Kromě násilné trestné činnost, loupež a vražd, začala nová trestná činnost a to krádež vloupáním do trezorů a vloupání do státních památek, (hrady, zámky, kláštery, kostely). Jedním z důvodů byly nelogické amnestie Václava Havla a Václava Klause. Dalším důvodem byla změna účelu využití. Zatímco do té doby trezory sloužily k ukládání písemností, známek a různých poukázek. Nyní se do trezorů ukládaly peníze. Dalším důvodem nárůstu trestné činnosti bylo zvýšení zájmu o historické věci a to především obrazy, sochy a další sakrální věci kalichy svícny, monstrance apod.

Začaly k nám zajíždět různé existence ze západu a vyvážet tyto věci a vzhledem k převodu měny i dobře platit. Jako příklad uvedu pana Tögelhofera. Ten jezdil po celé republice a vykupoval kradené věci a někdy i od farářů za určitého psychického nátlaku. Jednalo se o rakouského Roma. Když jsme tuto osobu ustanovovali, tak jsem zjistil, že v Rakousku vedou evidenci Romů od dob monarchie. A tímto člověkem to vše začalo.

SEZNAM KRADENÝCH VĚCÍ

Bylo zjištěno, že na Liberecku se organizuje skupina pachatelů vloupání do kostelů a zámků. Při rozpracování této skupiny jsme narazili na pana Tögelhofera, pro kterého měli připravenou nabídkovou videokazetu, kde bylo asi 40 věcí. Tyto byly uloženy v Liberci v jedné garáži. Protože jsme museli k ustanovení a prověrce žádat rakouskou policii, tak jsme museli vejít ve styk přes Policejní prezidium. Druhý den po jednání v |Praze jsme v ranních hodinách šli dělat prohlídku garáže, která byla prázdná. O všem věděli jen dva policisté na prezidiu a my. Od této chvíle jsme policistům z policejního prezidia přestali věřit. Ten člověk z Rakouska se vytratil a už se neobjevil.

Při spolupráci se středočechy na burze Buštěhrad jsme narazili na poznatky k další skupině pachatelů, která prováděla vloupání do kostelů. Po rozhovoru s krajským ředitelem bylo rozhodnuto, že skupinu začneme rozpracovávat společně se středočechy. K tomuto byl založen operativní spis „ Podraz“. Chtěli jsme vyloučit z rozpracovaní policejní prezidium, ale protože to tak jednoduše nešlo museli jsme informovat ředitele služby kriminální policie na pol. prezdiu a ten rozhodl o realizaci pracovním týmem a i a jeho technickém vybavení. V týmu od počátku pracovalo 18 kriminalistů z toho dva z pol. prezidia a dva vyšetřovatelé. Po projednání na Obecním úřadě v Peruci byl zde tým v rámci utajení umístěn do prostor bývalého obvodního oddělení policie ČR. Rovněž zde bylo na OÚ zajištěno ubytování v místní ubytovně.

VYŠETŘOVÁNÍ ZAČALO

Už po třech týdnech jsme měli konkrétní poznatky k trestné činnosti. Opět se do toho namontovalo pol. prezidium a tlačilo na provedení realizace a ukončení týmu. Proto jsme provedli realizaci jen méně důležitých pachatelů. Vlk se nažral a koza zůstala celá. A my mohli pokračovat na celém zločinném spolčení. Nasazovali jsme všechny prostředky, sledování, sledování kamerou. Odposlechy, předstíraný převod věci a samozřejmě jsme využívali celou naši agenturní síť.

Tím jsme došli k závěru, že hlavní osobou, která věci organizuje, typuje a provádí i samostatnou trestnou činnost několikrát trestaný Robert H. Kolem něho se začali nabalovat další osoby, převážně překupníci. V této době byla činnost skupiny již v plném proudu. Převážně nájezdy na vloupání do kostelů, některé téměř zlikvidoval. Věci prodávali překupníkům na různých smluvených místech a ti pak věci prodávali zahraničním zájemcům na různých burzách. Nešlo o klasický prodej ve stánku, věci měli prodejci uložené v kuftech aut a jen při prodeji auto otevřeli.

Aby jsme do kuftů aut viděli, použili jsme k tomu vrtulník s kamerou a mohu říci, že úspěšně. Nejdůležitější burzou byla pro nás burza v Buštěhradě. Po zadokumentování a zjištění styků jsme přistoupili k realizaci.

Realizace proběhla po celé ČR v dubnu ve 04,00 hodin. Této se zúčastnilo 261 příslušníků policie. Realizace probíhala nepřetržitě po dobu dvou dnů a ukončena byla v 18,00 hodin. Včetně 14 domovních prohlídek. Během realizace byly zablokovány celníky přechody, letiště a nádraží kontrolovala železniční policie. Zde můžeme konstatovat, že jsme byli plně úspěšní. Během realizace jsme zadrželi všechny pachatele, a překupníky. Někteří byli stíháni vazebně a jen vyjímečně na svobodě. Při domovních prohlídkách jsme zajistili více jak 850 věcí( sochy, obrazy, knihy – ruční tisk a nebo prvotisky, svícny , kalichy , monstrance) pocházející z trestné činnosti. Toto vše se sváželo velkými dodávkami po dobu den, noc, den.

(Napsal V. Dvořák, bývalý kriminalista a šéf Specializovaného týmu Peruc)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru