Děti z jirkovského sídliště dostaly dárek: Výměník se proměnil na výukovou tabuli i fotokoutek
Foto: Město Jirkov
Zajímavosti

Jirkov - Zajímavý ´dárek´ dostaly děti ze sídliště v Alešově ulici. Zašlé stěny tamního výměníku ČEZ Teplárenské byly nově natřeny a dvě z nich přibližují opeřence žijící ve volné přírodě.

„Na velmi frekventovaných místech v blízkosti sídlišť či škol bychom rádi časem na výměníky nainstalovali edukativní panely s interaktivními prvky. V případě jirkovského výměníku se jedná o první instalaci v rámci celé České republiky,“ říká František Pracný, technický ředitel ČEZ Teplárenská.

Dvě strany výměníku jsou tak zakryté panely přibližujícími přírodu a v ní volně žijící ptactvo. Děti tak mohou například zjistit, který pták je známý pro své ´zásnubní lety´, proč ledňáček shazuje své soupeře do vody, který dravec je nejrychlejší apod. Stačí jen odkrýt to správné okénko pod tím či oním opeřencem. Součástí je i zjednodušený popis anatomie ptačího těla nebo právě sneseného vejce.

„Snažili jsme se dát vše dohromady jednoduchou vzdělávací formou tak, aby byly informace pro děti atraktivní i snadno pochopitelné. Aby je také podněcovaly k dalšímu průzkumu okolí svého bydliště a aby se více rozhlížely kolem sebe v přírodě. Výměník se může stát i zastávkou pro děti z mateřinek na vycházce. Blíže se tak seznámí s ptáčky, které možná pozorují v zimě, když jim nasypou do krmítek. Žáci základních škol si pak mohou zopakovat nabyté znalosti v rámci výuky přírodovědy,“ doplňuje Pracný s tím, jednu stěnu výměníku lze využít i jako fotokoutek. Stačí se k ní šikovně postavit a přilétající pták bude každému ´zobat z ruky´.

Už v roce 2018 zaměstnanci společnosti ČEZ Teplárenská dokázali přeměnit nevzhledné trubky k odvětrávání šachty s tepelnými rozvody na hezkou věc. Při výrobě nového odvětrávacího zařízení je totiž napadlo, že připomínají dračí hlavy. Vzniklo tak první ´dračí doupě se zakletou princeznou´, které se nachází na zahradě mateřské školy Mašinka.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru