V největším českém závodě na výrobu autoskel pomáhá zaměstnancům při práci 114 robotů
Foto zdroj: AGC
Zajímavosti

Chudeřice – Celkem 114 robotů v současné době spolupracuje s lidmi při výrobě autoskel v největším českém závodě na výrobu autoskel AGC Automotive Czech v Chudeřicích na Teplicku.

Během posledních tří let se jejich počet zvýšil o více než čtvrtinu. Investice se pohybovala v řádu desítek milionů korun. Šlo přitom nejen o klasické, ale i kolaborativní roboty, kteří spolupracují přímo s lidmi.

Luděk Steklý, člen představenstva AGC Automotive Czech: „Digitalizace a automatizace ve výrobě je dnes již nutností, především v automobilovém průmyslu. V Chudeřicích se snažíme výrobu modernizovat dlouhodobě. Investice do závodu za poslední roky dosahují několik stovek milionů korun. Klíčovou oblastí je přitom robotizace a digitalizace. Ta nahrazuje monotónní a těžkou práci, kterou dříve vykonávali lidé. Robotika se ale posunula mnohem dál. Roboti dnes již u nás spolupracují s lidmi na jemných operacích, kde je kladen extrémní důraz na přesnost.“

Zatím poslední investicí do robotizace v Chudeřicích bylo zapojení robotů do automatického broušení fólií u bočních laminovaných skel. „Až doposud brousili fólii ručně lidé. To však s sebou přinášelo rizika, jako je hlučné prostředí, možnost poranění nebo i možné poškození výrobku. Pomocí automatického broušení můžeme všem těmto rizikům předejít,“ říká Josef Lev, který investici v řádu pěti milionů korun zajišťoval.

Nejde přitom o výjimečnou investici. Za poslední tři roky v Chudeřicích pořídili 31 nových robotů. V posledních letech přibývají nejen klasické roboty umístěné v klecích, ale i kolaborativní roboti, kteří na operacích spolupracují přímo s lidmi.

Autoskla z Chudeřic se montují například do Mercedesů, Porsche, BMW, Audi nebo Volva, ale také do Škodovek nebo Peugeotů. Drtivá většina z vyrobených autoskel, až 80 procent, směřuje na vývoz do největších evropských automobilek. Závod v Chudeřicích patří mezi největší a nejkomplexnější evropské výrobce autoskel a je největším závodem na výrobu autoskel skupiny AGC. Zaměstnává kolem 1600 lidí. Firma patří do skupiny AGC, která je největším světovým výrobcem plochého skla.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru