Aplikaci Tečka si stáhlo už 3,5 milionů lidí. Jaké jsou její výhody, jak vám pomůže a v čem si liší od čTečky?
ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - Podzim a chladnější počasí přináší jako každý rok nachlazení a virózy, a zároveň stoupá také počet nakažených covidem. Na řadě míst je proto kvůli prevenci nutné prokazovat svou bezinfekčnost certifikátem o očkování, prodělané nemoci nebo platném PCR či antigenním testu.

Bez těchto opatření se asi ještě delší dobu neobejdeme, ale pokud nechcete nosit papírové dokumenty stále u sebe, stáhněte si do telefonu aplikaci Tečka. V čem jsou její hlavní výhody, jak vám pomůže, a v čem se liší Tečka a čTečka si můžete přečíst v článku.

Doklad o tom, že je člověk naočkovaný, popřípadě má platný negativní test nebo je po nemoci covid-19, můžete mít díky aplikaci Tečka neustále po ruce. Slouží jako virtuální peněženka, do které se automaticky ukládají oficiální certifikáty o bezinfekčnosti. Uživatel je může kdykoliv zobrazit na displeji svého telefonu v podobě čtvercového QR kódu. Přečíst a vyhodnotit ho naopak umí druhá aplikace čTečka, zároveň ale v rámci takzvaného evropského covid pasu je tento kód v aplikaci Tečka čitelný i ve všech zemích EU a v tuto chvíli probíhají jednání s dalšími státy mimo EU, které se chtějí do společného systému EU certifikátů připojit.

Například v České republice si k dnešnímu dni stáhlo Tečku 3 571 tisíc uživatelů a čTečku 822 tisíc uživatelů. „Používání aplikace Tečka je velmi snadné a spolu s kontrolní aplikací čTečka je to nejsnazší způsob prokazování očkování, testu, nebo prodělané nemoci. Obě aplikace stále vylepšujeme a upravujeme, naposledy jsme řešili například zobrazení certifikátu posilujících (třetích) dávek,“ říká Lukaš Trnka z Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

Kde musíte prokazovat bezinfekčnost?

• Kultura (divadla, kina, koncerty)
• Hromadné akce
• Fitness centra, bazény, wellness, vnitřní prostory sportovišť
• Kosmetické a kadeřnické služby
• Cestování

Tečka a Čtečka. Jaké jsou rozdíly?

Aplikace Tečka je dostupná pro telefony s operačními systémy iOS i Android. Jako potvrzení o bezinfekčnosti se do ní nahrává jak očkovací certifikát, tak potvrzení o negativním testu či potvrzení o prodělané nemoci, které platí maximálně 180 dní od pozitivního otestování. Aplikací čTečka by měli být vybaveni hygienici a další kontrolní orgány, ale také obsluha na místech, kde jsou certifikáty potřeba. Pomocí aplikace snadno načtou QR kód v Tečce návštěvníka nebo na předloženém dokumentu a rychle ověří platnost certifikátu. Kontrolní aplikace čTečka si jednou denně stahuje a ukládá aktuální platná opatření tak, aby mohla bezinfekčnost správně vyhodnotit. Kontrola vyhodnocení čTečkou, stejně tak, jako prezentace bezinfekčnosti Tečkou funguje i bez připojení k internetu.

Povinné prokázání bezinfekčnosti

I nadále je možné prokazovat bezinfekčnost i papírovým dokladem. Potvrzení o tom, kdy dostali vakcínu, kdy měli negativní test na covid-19 nebo kdy se u nich nákaza prokázala, si lidé mohou dál například stáhnout i z Očkovacího portálu občana. Podle aktuálně platných opatření je povinné prokázat bezinfekčnost například při vstupu na hromadné akce v kultuře či sportu, také například při návštěvě divadla nebo využití některých služeb, jako jsou ubytování, bazény, kadeřnictví nebo wellness. Prokázat se jí při kontrole by lidé měli také při návštěvě restaurace, provozovatelé ale certifikáty kontrolovat nemusí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru