Tým kardiologické kliniky zopakoval unikátní zákrok! Seniorka dostala novou srdeční chlopeň nestandardní cestou
Foto: Krajská zdravotní
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Unikátní zákrok na katetrizačním sále provedl ve čtvrtek 7. října 2021 tým Kardiologické kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z.

Jedenaosmdesátileté pacientce s opakovaným zúžením náhrady chlopně v mitrální pozici a současně středně významným zúžením aortální chlopně ústečtí specialisté „dopravili“ do opětovně zúžené chlopně novou srdeční chlopeň nestandardní cestou. Chlopeň v mitrální pozici - mezi levou síní a levou komorou – se na místo určení dostala přes kůži, prostřednictvím katetru a přes mezisíňovou přepážku.

Takový úspěšný výkon „chlopeň do chlopně“, jak jej lze také nazvat, se specialistům z ústecké kardiologické kliniky povedl u šestasedmdesátiletého muže letos květnu. Zákrok, který nepodstupují pacienti často nejen v České republice, ale i ve světě, tentokrát provedli u pacientky s ještě většími komplikacemi onemocnění.

0810kzkz2

Foto: Krajská zdravotní

„Většinou se taková náhrada řeší chirurgicky, perkutánně prakticky vůbec ne. Naše pacientka měla od roku 2010 voperován aortokoronární bypass a náhradu chlopně v mitrální pozici, která se však v průběhu času, v tomto případě deseti let, zúžila, protože bioprotézy postupem času degenerují. Navíc má tato nemocná ještě středně významně zúženou i aortální chlopeň, tedy chlopeň mezi levou komorou a srdečnicí. Museli jsme pečlivě zvažovat řešení, protože kardiochirurgická operace vzhledem k předchozím operacím možná nebyla. Zvolili jsme proto dopravu náhradní chlopně zcela atypicky – přes dolní dutou žílu,“ řekl přednosta kardiologické kliniky prof. MUDr. Pavel Červinka, Ph.D., FESC, FSCAI, který vedl operační tým. „Protože těžce zúžená mitrální chlopeň ovlivňuje i tíží vady aortální chlopně, je možné, že po úspěšné re-náhradě chlopně v mitrální pozici dojde ke „zhoršení“ významnosti aortální vady, kterou budeme muset také ihned řešit,“ upozornil profesor Červinka.

0810kzkz3

Foto: Krajská zdravotní

Unikátnost výkonu podle něj spočívá nejen v náhradě chlopně v mitrální pozici, také ale v řešení přístupu k srdci. „Náhradu chlopně v aortální pozici standardně vedeme k srdci přes tepnu. U tohoto způsobu se k němu dostáváme také přes tříslo, ale žilou. Propíchneme přepážku mezi pravou a levou síní a chlopeň tam zavedeme tímto způsobem. Naprosto atypicky, přes mezisíňovou přepážku. Odkysličená krev se vrací do pravého srdce dolní dutou žilou, kterou jsme se do něj dostali. Po propíchnutí mezisíňové přepážky přes zúženou chlopeň zavedeme vodič, takovou kolejničku, do levé komory, kam jsme s náhradou mitrální chlopně vstoupili. Po jejím umístění se dírka při operaci vytvořená v mezisíňové přepážce ucpe speciálním zařízením – okluderem,“ vysvětlil prof. MUDr. Pavel Červinka, Ph.D., FESC, FSCAI, který je také vedoucím v roce 2018 založeného ústeckého Kardiocentra.

0810kzkz4

Foto: Krajská zdravotní

Výkon na katetrizačním sále měli možnost sledovat v přímém přenosu do přednáškového sálu Kampusu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem účastníci nadregionální odborné konference „Jerieho kardio den“. Odborným garantem akce, na níž se v Ústí nad Labem sešli kardiologové z celé České republiky již po sedmnácté, byl právě prof. MUDr. Pavel Červinka, Ph.D., FESC, FSCAI.

Výkony, jako byl tento, jsou podle slov profesora Červinky schopna zvládnout pouze ta nejlepší centra vysoce specializované kardiovaskulární péče. „Jde o týmovou práci, provádí se za ultrazvukové kontroly, výkon je poměrně náročný na logistiku. Pacientů není mnoho, ale jejich počet bude narůstat,“ je přesvědčen přednosta kliniky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru