Když srdce řekne: A dost!
Ilustrační foto: Pexels.com
Zajímavosti

Patří k nejčastějším onemocněním srdce, za které si do značné míry můžeme sami špatnou životosprávou, stravou plnou tuků, nadváhou, kouřením a nedostatkem pohybu.

Ischemická choroba srdeční, kterou způsobí zúžené nebo uzavřené cévy a tepny aterosklerózou vede dříve nebo později k infarktu myokardu, mozkové mrtvici nebo angíně pectoris. A infarkt je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v Česku. To dobře vědí kardiologové z Prahy, kteří se snaží pacienty přesvědčit, aby navštěvovali pravidelně svého praktika a nechávali si měřit krevní tlak, sledovali hladinu cholesterolu v krvi a měnili životní styl. Zdánlivě jednoduché zásady dokážou totiž ochránit před infarktem vysoké procento nemocných. Právě dlouhodobě neléčený vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu jsou velkým rizikem pro cévy a srdce. Ukládání tuků do cévních stěn způsobuje aterosklerózu – kornatění cév. Jejich stěny přestávají být pružné a hladké, vznikají záněty a postižená místa se postupně zužují, což zpomaluje a ztěžuje proudění krve, a může dojít až k jejich úplnému uzavření. 

Infarkt přijde bez varování

Problémem je, že ani vysoký cholesterol v krvi a ani vysoký krevní tlak nebolí. Lidé mají pocit, že jsou zdraví a zadýchávání přikládají nedostatečné kondici a nadváze. S nadbytečnými kily většinou nic nedělají. Stává se, že ani potíže při akutním infarktu myokardu, kterými je dechová tíseň, nepravidelný tep, zvýšené pocení a vystřelování bolesti z hrudi do paže či čelisti podcení. V takové situaci už jde skutečně o život. V případě, že se pacient s akutním infarktem dostane včas do zdravotnického zařízení, kde mu kardiologové poskytnou odbornou pomoc, může s jistými omezeními žít spokojený život.

Pohyb je stejně důležitý jako léky

Život po infarktu znamená totálně změnit styl. Končí každodenní vyčerpávající pracovní kolotoč, stres, je třeba změnit žebříček hodnot. Život byste měli zklidnit, protože každý pacienti si musí zvyknout na pravidelný režim, který znamená důsledné dodržování léčby a pravidelné návštěvy specialisty kardiologa. Ten sleduje, jak se zdravotní stav po srdeční příhodě vyvíjí. Kardiologové nejen z Ústí nad Labem dbají i na zvýšenou míru fyzické zátěže. Pohyb ordinují stejně jako léky: procházky, jízda na kole, plavání. To vše posiluje srdeční sval. K tomu a lehká strava bez zbytečných živočišných tuků udělá zázraky. 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru