Nosíte rádi džíny?Nejen za ně si brzy pěkně připlatíte! Cena bavlny letí strmě nahoru
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Lidé v Česku se musí připravit na zdražení džín a dalších oděvů. Na světových burzách totiž citelně zdražuje bavlna. Výroba textilií se tak prodraží. A vyšší náklady výrobci přenesou na konečného zákazníka, i toho v Česku.

„Termínové kontrakty na americkou bavlnu s prosincovým datem dodání v úterý na newyorské burze poprvé od roku 2011 prolomily úroveň jednoho dolaru (100 centů) za libru. Libra odpovídá 0,45 kilogramu,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Důvodem poměrně razantního zdražení bavlny, které jen letos čítá bezmála 30 procent, je zejména nepříznivé počasí v klíčových pěstitelských zemích v čele s USA či Indií a světová přepravní krize. Cenu ovšem zvedá i to, že Spojené státy zapovídají dovoz bavlny z čínských oblastí, kde podle Západu dochází k porušování lidských práv.

Rostoucí cena bavlny snižuje marže výrobcům kalhot, triček a dalších oděvů, jako je Levi Strauss, kteří tak dříve či později půjdou s cenou nahoru. Při pokračování zdražování bavlny, které nelze vyloučit, musí i český zákazník počítat s tím, že si brzy třeba za džíny připlatí desítky procent.

Tak jako u mnohého jiného zboží tedy platí, že kdo hodlá blízkým darovat pod vánoční stromeček právě džíny nebo jiné oděvy, měl by jejich nákup zvážit již nyní.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru