FOTO: Poláci ukázali nový zelenožlutý vlak pro Ústecký kraj, bude s ním jezdit RegioJet
Jednotky PESA 654 RegioJet - nový komfort cestování a služby pro cestující. Zdroj: Ústecký kraj
Zajímavosti

Ústecký kraj - Největší ryze soukromý osobní železniční dopravce ve střední Evropě, RegioJet, a zástupci předního evropského výrobce železniční techniky – polské společnosti PESA Bydgoszcz SA za přítomnosti zástupců Ústeckého kraje dnes na veletrhu kolejové techniky TRAKO v polském Gdaňsku oficiálně představili první elektrickou jednotku PESA 654 RegioJet. Jednotky jsou pro dopravce RegioJet v netradiční zeleno-žluté barevné kombinaci – odpovídající zbarvení Dopravy Ústeckého kraje.

Jednotky PESA 654 RegioJet jsou dvoudílné vícesystémové elektrické soupravy, které RegioJet nasadí na regionální osobní vlaky provozované na objednávku Ústeckého kraje. Celkem RegioJet pořizuje 7 souprav; hodnota zakázky je více než půl miliardy Kč.
Aktuálně jsou zkompletovány již dvě ze sedmi souprav, dokončování dalších bude probíhat v následujících týdnech. Druhá souprava zahájí v následujících dnech proces schvalování a testovacích jízd na zkušebním okruhu VÚŽ u Velimi.

Jakmile budou zkoušky úspěšně završeny, předpokládá RegioJet postupné nasazení do provozu na linkách U1, U5, U7, U13, U16 a v rámci doplňkových výkonů v Ústeckém kraji.

Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet, k představení nových souprav pro Ústecký kraj poznamenává: „Nasazení nových souprav PESA bude znamenat výrazný kvalitativní skok v regionální železniční dopravě v Ústeckém kraji a v České republice. Naplníme očekávání cestujících a objednatele, která vedla k vyhlášení poptávkového řízení, ve kterém RegioJet zvítězil právě s nabídkou vozidel PESA. Cestující a Ústecký kraj tak budou dostávat nejvyšší kvalitu vozového parku za nejvýhodnější cenu.“
"Jsme hrdí na to, že vlaky PESA budou v České republice jezdit u nového dopravce a na nových trasách. Jedná se o premiérové nasazení vícesystémových jednotek PESA 654 na evropských železnicích. RegioJet vyhrál výběrové řízení v Ústeckém kraji s nabídkou vozidel PESA a dosáhne dalšího úspěchu, kdy cestující ocení komfort a bezpečnost cestování v těchto jednotkách," doplnil Krzysztof Zdziarski, generální ředitel společnosti PESA Bydgoszcz SA.

edeniky 248

Interiér nového vlaku. Foto: Ústecký kraj

„S dopravcem RegioJet se cestující na krajské železnici setkávají již od prosince 2019 a nyní se mohou těšit na nové soupravy PESA, které přispějí k lepšímu pohodlí a vnímání železnice mezi cestujícími v Ústeckém kraji. Jsme rádi, že se některé regionální železniční linky dostanou na úroveň cílové kvality, kterou budeme rádi propagovat a věříme, že zvýší oblibu a vytížení tohoto nejen obrazně „zeleného“ dopravního módu. Všechny soupravy budou v zelené barvě typické pro naší krajskou regionální dopravu. Jednotky budou nasazeny výhradně na linky, kde jak předchozí dopravce, tak i dnešní provoz RegioJetu dočasným vozovým parkem, byl zajištěn motorovými vozy se vznětovými motory. Přínos životnímu prostředí je tak nesporný,“ řekl radní za Ústecký kraj pro oblast dopravy a silničního hospodářství Marek Hrabáč.

Nový komfort cestování a služby pro cestující

Pořizované jednotky PESA 654 RegioJet jsou dvoučlánkové soupravy elektrické trakce s napájením pro stejnosměrnou a střídavou trakci. Jsou tedy připraveny i na přepnutí stejnosměrné napájecí soustavy na střídavou v síti Správy železnic. Soupravy jsou plně bezbariérové - vozidlo je nízkopodlažní, výška nízké části podlahy a vstupních vestibulů je 600 mm nad temenem kolejnice. Dveře jsou vybaveny asistenčním schůdkem ve výšce 600 mm. Kapacita soupravy je 154 cestujících.

Interiér je klimatizovaný a prostor pro cestující je vybaven zásuvkami pro 230 V a vozidla jsou vybavena sítí Wi-Fi pro zákaznické připojení na internet. Ve vozidle je zajištěno WC pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace a soupravy také umožňují přepravu dětských kočárků a jízdních kol. Vozidlo je vybaveno akustickým a vizuálním informačním systémem pro hlášení zastávek a dalších dopravních informací pomocí palubního počítače. Sedadla pro cestující jsou polstrovaná s opěrkami hlavy a rukou (v případě krajních sedadel). Vozidlo je také vybaveno centrálním ovládáním dveří s výběrem strany, nástupní dveře jsou vybaveny ochranou proti sevření. Výrazné zlepšení komfortu pocítí cestující i během samotné jízdy – a to díky dvounápravovým podvozkům a kvalitnímu systému odpružení.

Jednotky PESA 654 RegioJet mají maximální rychlost 160 km/hod a jsou také vybaveny veškerým moderním zabezpečením – včetně vlakového zabezpečovače ETCS.

Do výroby jednotek nepříznivě zasáhla pandemie Covid 19, kdy dodavatelé po určitou část roku 2020 a 2021 nemohli dodávat díky potřebné pro výrobu. Postupné zahájení provozu jednotek s cestujícími je tak v koordinaci s Ústeckým krajem naplánováno v průběhu prvního pololetí roku 2022.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru