Bankovní účet: Jaké nabízí výhody a jak jej vybrat?
Foto: Nick Pampoukidis / Unsplash
Zajímavosti

Bankovní účet vám poskytne jednodušší způsob placení i pohodlný přehled o příjmech a výdajích. Svěříte-li své peníze bance, nemusíte se o ně bát a navíc se můžete dočkat zhodnocení svých úspor. Jak si vybrat účet, který vám usnadní život?

Bezpečné uložení financí

Ukládáním financí do porcelánového prasátka nebo obálky přicházíte o mnoho výhod. Peníze také ztrácejí na hodnotě kvůli inflaci a nulovému zhodnocení. Sjednáním bankovního účtu získáte pro své prostředky místo, kam je můžete bezpečně uložit, a minimalizovat tak riziko jejich krádeže. Získáte také nonstop přístup ke svému bankovnictví, díky kterému je posílání plateb či sjednání spoření otázkou několika kliknutí.

Hlavní výhody bankovního účtu

  • Internet banking – s financemi můžete sami snadno nakládat pomocí počítače nebo chytrého telefonu, pro případný výběr potřebné hotovosti pak můžete využít široké sítě bankomatů;
  • Platební karta – zaplatíte s ní v kamenném obchodě i na internetu během chvilky;
  • Možnost okamžitého sjednání půjčky, spoření, investování nebo kontokorentu – pokud budete chtít využít bankovní služby v celé jejich šíři;
  • Přehlednější domácí účetnictví – budete mít přehled o všech transakcích a odhalíte zbytečné nákupy, které mohou být příčinou prázdné peněženky před výplatou.

O peníze na účtu se bát nemusíte

Na bankovním účtu jsou vaše finance v bezpečí. Každá banka totiž musí povinným pojištěním chránit vklady svých klientů, a to až do výše odpovídající 100 000 eur. Při placení kartou na internetu se pak využívá 3D Secure systém se silným zabezpečením (potvrzení transakce ověřením v aplikaci nebo SMS klíčem a kódem ePIN). Ztracenou nebo odcizenou kartu zablokujete jedním telefonátem na speciální linku banky.

Jak vybrat bankovní účet

Při výběru běžného účtu se zaměřte na několik základních parametrů, které vám pomohou se rozhodnout.

Nejprve se zaměřte na poplatky, které se na bankovní účet vážou. Některé banky účtují založení a vedení účtu nebo výběry z bankomatů a platební transakce. Existují ale i instituce, kde účet sjednáte zdarma a za výhodných podmínek – např. Banka CREDITAS nabízí účet s běžnými službami zdarma, a dokonce byla vyhlášena nejlevnější bankou v ČR roku 2019.

Dále si prověřte, zda ke svému novému účtu získáte platební kartu zdarma bez měsíčních poplatků. Hodí se i možnost založení účtu online, díky kterému nebudete muset osobně na pobočku. Projděte také recenze stávajících klientů banky, které vám odhalí přístup dané instituce. Pak už jen stačí účet sjednat a začít si užívat jeho výhod.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru