Ústecký kraj láká zahraniční filmaře. Může teď získat prestižní americkou cenu!
Ústecký kraj ve filmu aspiruje na prestižní americkou cenu. Foto zdroj: Ústecký kraj
Zajímavosti

Ústecký kraj - Jedním z nejúspěšnějších filmů, který se natáčel v Ústeckém kraji, je Oscarem oceněný Králíček Jojo novozélandského režiséra Taika Waititiho.

Za výběrem lokací stojí lokační manažer Jan Adler, který spolupracoval s Filmovou kanceláří Ústeckého kraje (fkúk). Ve snímku jsou dobře rozpoznatelná města Žatec, Úštěk a také kulisy bývalého cukrovaru v Lenešicích.

Mezinárodní lokační unie LMGI (Location Managers Guild International se sídlem v Hollywoodu) uděluje každoročně cenu nejlepším lokačním manažerům filmů, seriálů i reklam v několika kategoriích. Jan Adler se dostal do nejužšího výběru šesti nominací v kategorii historických filmů, na ocenění ho doporučila národní filmová kancelář Czech Film Commission (oddělení Státního fondu kinematografie). O cenu se během finálového večera utká s lokačními manažery nejoceňovanějších filmů loňského roku jako například Tenkrát v Hollywoodu, 1917 nebo Malé ženy.

1409lokace3

Králíček Jojo se natáčel v České republice pod taktovkou české produkční společnosti Czech Anglo Productions po dobu 40 natáčecích dní v letech 2018 a 2019. Kromě pražských ateliérů a Středních Čech si ve filmu zahrála také města Žatec, Úštěk a Lenešice. Útrata štábu v České republice dosáhla 200 milionů korun, z toho nemalou část utratili filmaři právě v našem kraji.

„Podle ohlasů jsou místní na poslední snímek Jojo Rabbit náležitě hrdí a film se jim líbil, což je zásluha i Filmové kanceláře Ústeckého kraje. Proto opět oslovujeme stejné subjekty i v rámci příprav nového projektu. Do Žatce se totiž vracíme po nějaké době s projektem Das Boot německé produkce,“ popsal svou zkušenost Jan Adler.

Ústecký kraj připravuje pro filmaře na příští rok vlastní dotační program na podporu audiovizuální tvorby, díky kterému by štáby mohly získat na natáčení část financí přímo od kraje. I díky vstřícnosti a spolupráci s fkúk se filmaři do Ústeckého kraje rádi vracejí a na natáčení se tak podílí řada místních dodavatelů.

Fandíte ústeckým lokacím? Finálový večer bude možné sledovat online v sobotu 24. října. Podrobnosti najdete na https://locationmanagers.org/2020-lmgi-awards-go-digital-save-the-date/

Více na www.fkuk.cz a https://filmcommission.cz/cs/oscarem-oceneny-kralicek-jojo-film-do-ktereho-cesi-vlozili-talent-srdce-i-hodiny-prace/)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru