VIDEO: Z chodeb pod Krušnými horami vyjel razící kombajn, definitivně tam skončila hlubinná těžba
Kombajn vyjíždí na povrch z chodeb. Foto: e-deniky.cz
Zajímavosti

Most - Definitivní tečku za hlubinnou těžbou na Mostecku udělala dva a půl kilometru dlouhá cesta razícího kombajnu AM50 z chodeb hlubinného dolu ve stěnách lomu Československé armády na povrch.

Kolos vážící téměř 30 tun usnadňoval práci horníků v podzemí a jeho možnosti byly ohromující. Další dny bude kombajn putovat na podvozku přes celý lom až do depa a jedna z možných variant jeho využití je, že se z něj budou moci těšit návštěvníci Podkrušnohorského technického muzea v Kopistech u Mostu.

VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=U24TaMhIwnw

Těžba hlubinným způsobem v bočních svazích lomu ČSA byla pro skupinu Sev.en Energy v současné situaci příliš nákladná a dále neudržitelná. „Jednalo se v podstatě o experiment, kterým jsme si chtěli zajistit další kvalitní uhlí především pro výrobu tříděných druhů uhlí pro využití v domácích kotlích. K tomu jsme využili, alespoň na nějaký čas, práci horníků z uzavřeného dolu Centrum. Jejich fyzicky i psychicky náročné práce si velmi vážíme. Provoz hlubinného dolu jsme však prodlužovali na samotnou hranici únosnosti a ekonomických možností. V současné době je vzhledem k výraznému propadu poptávky po tříděném uhlí způsobeném teplejším počasím, výměnou domácích kotlů a předpokládanou ekonomickou recesí v době pandemie další fungování hlubinné těžby bez větších finančních ztrát takřka nemožné,“ uvedla mluvčí skupiny Gabriela Sáričková Benešová. Náklady na tunu uhlí vydobytou metodou chodbicování či stěnování jsou nesrovnatelně vyšší ve srovnání s těžbou povrchovou.

Chodbice budou uzavřeny a řádně zabezpečeny.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru