45 let chomutovského zooparku: Od akce Z po největší zoo v republice
Výběh poníků v 80. letech. Foto: Zoopark Chomutov
Zajímavosti

Chomutov - Zoopark Chomutov letos slaví 45 let od svého založení, návštěvníkům byl poprvé zpřístupněn 10. května 1975. Původně plánované oslavy musel zoopark kvůli krizové situaci už dvakrát odsunout, rozhodně chce ale návštěvníkům své výročí ještě připomenout.

Výročí letos připadlo příhodně na neděli, zoopark si proto naplánoval oslavu s bohatým programem, kde měl vystoupit i Ivan Mládek a jeho Banjo Band. „Nejprve jsme oslavu posunuli o týden, nakonec jsme ji museli odložit na neurčito,“ lituje současné situace ředitelka zooparku Věra Fryčová. Ujišťuje nicméně, že zoopark rozhodně na své výročí nezapomene. „Jak to bude alespoň trochu možné, oslavu uspořádáme,“ slibuje.

Ve výstavní síni správní budovy je již od ledna expozice s černobílými i barevnými fotografiemi z historie zooparku, ale i Kamencového jezera a jezdeckého klubu. Pracovníci propagace ji chtějí ještě doplnit o srovnávací současné snímky, zatím však musí být expozice také zavřená. „Rádi bychom tam výstavu podrželi ještě alespoň měsíc poté, co budeme moci vnitřní prostory otevřít,“ doplnila Helena Hubáčková z oddělení marketingu zooparku.

Pětačtyřicet let se nezdá jako dlouhá doba. Mezi mnoha Chomutováky dokonce ještě přežívá původní označení ´lesopark´. Stačí si však připomenout den založení zápisem v městské kronice a nikdo nemůže mít pochyb, jak obrovský vývoj zoopark zaznamenal.

Tehdejší lesopark vznikl na místě bývalého přírodního divadla, ještě předtím se tu těžily kamencové jíly a byla tu skládka výpalků kamencové huti. S odvážnou myšlenkou lesoparku přišel tehdejší ředitel Městské správy kin Walter Markel, který také organizoval jeho prvotní výstavbu a stal se jeho prvním ředitelem.

Dnes si to lze jen těžko představit, ale tehdejší lesopark, základ dnešního zooparku, vyrostl pod rukama brigádníků v takzvané akci Z. „Byla to veliká a náročná akce, neboť celkem bylo odpracováno organizacemi Národní fronty a pracovníky průmyslových závodů města 28 900 brigádnických hodin a akce má hodnotu díla ve výši 1 430 000 Kčs,“ píše se o zrodu lesoparku v kronice města Chomutova.

V den slavnostního „předání do užívání“ byly v lesoparku dva volné výběhy se stády daňků, muflonů, poníků či oslíků a jeden dětský koutek s pískovištěm a prolézačkami. Zabíral také necelou desetinu dnešní rozlohy a dlouho byl považován spíše za zookoutek než za oficiální zoologickou zahradu.

Neuběhlo ani půl století a z malého lesoparku se stala největší zoologická zahrada v republice. Zásadní zásluhu na rozvoji areálu má nepochybně Přemysl Rabas, který stál v čele zooparku celých šestnáct let (1992 – 2008).

Rozlehlý areál dnes obsahuje výběhy a expozice pro 160 druhů zvířat, k tomu je třeba připočíst Eurosafari, skanzen Stará Ves a nespočet zábavních, odpočinkových či naučných prvků. „Jsme už úplně jiný areál, než jaký vznikl před pětačtyřiceti lety, ale na své kořeny nezapomínáme. I proto nechceme oslavy vynechat. Budou zároveň připomenutím a poděkováním za nadšení i práci lidí, bez kterých by Chomutov neměl svou chloubu, svou oázu, svůj zoopark,“ dodává na závěr ředitelka zooparku Věra Fryčová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru