Teplé počasí vylákalo vosy a ty už začaly stavět první hnízda
Foto: Redakce
Zajímavosti

ČR - Jakmile zpozorujete zvýšený pohyb vos u vašeho domu nebo na zahradě, s největší pravděpodobností si někde poblíž stavějí hnízdo. Často to je tam, kde neprší a nefouká – pod okapy, u střech, různá zákoutí, staré trámy a podobně.

Jakmile hnízdo objevíte, je potřeba ho co nejrychleji zlikvidovat. Dostat žihadlo od vosy totiž není nic příjemného. Navíc pro člověka, který je na bodnutí alergický, je to dokonce život ohrožující stav.

Přinášíme vám několik tipů, jak se hnízda zbavit a kdy je potřeba už volat na pomoc hasiče. Vždy se ale mějte na pozoru – splašené vosy totiž útočí. Mějte proto vždycky ochranné pomůcky jako brýle, rukavice a šátek přes ústa.

1. Tipy, které zvládneme samy

Pokud je vosí hnízdo v zemi, stačí vařící voda. Voda se nalije přímo do otvoru v půdě a pak se přikryje zeminou nebo drny. Není dobré používat chemikálie, mohly by se totiž dostat do půdy. U zavěšených hnízd je to trochu obtížnější. Většinou se likvidují postřikem nebo práškem. Odborníci doporučují dělat postřik brzy ráno, když je hmyz méně aktivní.

Vosy se dají také zlikvidovat pomoci lapače. Ten svým složením vyláká vosy, aby přiletěly blíž. Ty se pak k němu přichytí a uhynou.

2. Kdy volat hasiče?

Hasiči jezdí v případech, kdy vosy ohrožují lidi na veřejných místech, jako např. u školy, úřadu. Pokud tedy máte vosy někde na zahradě, odkáží vás na specializovanou firmu. Ceny za likvidaci vosího hnízda jsou různé, většinou od 1200 korun za hnízdo.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru