Do Česka dorazil japonský lék, dostane ho první pacientka s covid-19!
Příprava ochranných pomůcek, které mají bránit nákaze koronavirem. Ilustrační foto. Zdroj: Armáda ČR
Zajímavosti

ČR – Do České republiky dorazil japonský lék favipiravir, který může pomoci pacientům s nemocí covid-19. Informoval o tom ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Lék je nyní v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN), kde ho dostane pacientka se středně těžkým průběhem. Rozvezen bude i do dalších nemocnic. Dodávka vystačí asi pro stovku pacientů,“ sdělil Vojtěch.

Léčivý přípravek s léčivou látkou favipiravir je registrován v Japonsku k léčbě chřipky. V ČR ani EU registrován není. Favipiravir dle provedené čínské studie účinkuje spíše v počáteční fázi onemocnění. Nejedná se však o definitivní potvrzení účinnosti tohoto přípravku.

Právě VFN se dostala na základě jednání s ministerstvem zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) do programu léčby pomocí japonského léku favipiravir. Medikament byl již úspěšně testován v čínském Wu-chanu a osvědčil se v prvních fázích onemocnění covid-19. VFN bude správcem experimentálního léku, bude jej dále distribuovat potřebným. Nejedná se tedy o lék jen pro tuto nemocnici, ale pro pacienty z celé České republiky.

Distribuce léčiv bude do dalších nemocnic probíhat na základě přesně stanovených právních smluv a podmínek dodavatele. Prioritou bude správný lék správnému pacientovi po celé České republice.

Do Česka také měla během včerejška dorazit i další dodávka léku remdesivir. Ten byl již koncem března úspěšně nasazen pacientovi ve VFN. Nemocnice lék podá dalšímu pacientovi. Remdesivir aplikují již také v motolské nemocnici a začnou ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Jedná se o antivirotikum, které bylo původně vyvinuto k léčbě onemocnění způsobených viry Ebola a Marburg.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru