Prodejci doplňků stravy slibovali na internetu ochranu před koronavirem. Dostanou pokutu
Foto: SZPI
Zajímavosti

ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (dále jen SZPI) upozorňuje spotřebitele na případy zneužívání obav veřejnosti v souvislosti s šířením onemocnění COVID-19 některými prodejci doplňků stravy.

V rámci aktuálně řešených případů inspektoři SZPI zjistili, že při propagaci doplňků stravy někteří prodejci používají zakázaná léčebná tvrzení a nepovolená zdravotní tvrzení a to právě uváděním údajných účinků proti koronaviru. Jde o následující případy:

1. Internetový prodej v e-shopu: www.joalis.cz, provozovatel: spol. ECONOMY CLASS COMPANY s.r.o.; kontrolovaná osoba uvedla na webové stránce http://www.joalis.cz/cs/eshop/sezonni-a-akcnibalicky/imun-gripin-koronavirus-zdrava-imunita k potravinám Joalis Imun a Joalis Gripin následující tzv. léčebná tvrzení: „koronavirus“, „pomáhají tělu chránit se před různými respiračními infekcemi, včetně tolik skloňovaného koronaviru“, „důležitá pro zvládnutí infekce“, „prevence“. Použitím uvedených zakázaných tvrzení provozovatel porušil požadavky nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

2. Letáková nabídka fyzické osoby Filip Vítů, letáky byly distribuovány v stanicích metra v Praze a do schránek v m. č. Praha - Prosek dle sdělení kontrolovaného v počtu 3 000 kusů. Na letácích bylo mj. uvedeno: „Prevence koronaviru“. Použitím zakázaného tvrzení provozovatel porušil požadavky nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

SZPI důrazně upozorňuje spotřebitele i kontrolované osoby, že doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potraviny a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům.

S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Inspektoři SZPI aktuálně šetří další případy podezření na použití nepovolených léčebných tvrzení u doplňků stravy právě v návaznosti na virovou epidemii. Inspekce se bude kontrole používání nepovolených léčebných tvrzení tohoto typu u doplňků stravy věnovat i dále.

2403inspektori1

2403korona2

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru