Dobrodružství mimo zákon: Nelegální ferraty v Českém středohoří ohrožují sokoly
Nelegální ferrata. Foto: AOPK ČR
Zajímavosti

Ústecký kraj - Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální pracoviště Správa CHKO České středohoří (AOPK), v posledních dnech řeší případ již druhé nelegální ferraty vytvořené tentokrát na Kozím vrchu. Pracovníci AOPK museli již dříve zakročit proti ferattě, která vznikla bez vědomí úřadů a odborníků v přírodní rezervaci Vrabinec nedaleko Těchlovic. V této věci vede AOPK přestupkové řízení.

Kozí vrch si v současnosti vybral ke hnízdění pár kriticky ohroženého sokola stěhovavého. Jde o jeden ze tří známých párů tohoto krásného dravce, který v současné době hnízdí v přirozeném prostředí skal údolí Labe na území Českého středohoří. Bohužel, nelegální ferrata vede právě v blízkosti hnízdiště. AOPK eviduje i další páry sokolů, všechny ale hnízdí na komínech průmyslových areálů a dalších vysokých stavbách.

„Ferraty budované bez souhlasu orgánů ochrany přírody výrazně zasahují do přirozeného prostředí vzácných druhů, především ptáků, které ohrožuje jak samotná výstavba ferrat, tak zejména jejich následný provoz. Ferraty zároveň esteticky narušují krajinné dominanty. Žádáme potencionální návštěvníky, aby ferraty na Kozím vrchu i Vrabinci nepoužívali,“ vysvětluje Petr Kříž, ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO České středohoří.

Samice sokolů jsou na počátku hnízdění, a zejména při snášení a inkubaci vajec, velmi citlivé. Při pocitu ohrožení hnízdo nezřídka opustí. Velmi stresující je pro ně pohyb turistů a horolezců v blízkosti jejich hnízda a nad jeho úrovní. Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny proto každoročně uzavírají řadu míst, aby zajistili klid hnízdícím sokolům. V Českém středohoří se to týká Průčelské rokle nedaleko Brné nad Labem, kde je úspěšnost hnízdění sokolů především kvůli rušení nízká. Kvůli ferratě bylo nutné v letošním roce uzavřít i okolí hnízdiště na Kozím vrchu. V České republice se obecně vlivem neukázněných návštěvníků hnízdění sokolů na přirozených skalních hnízdištích příliš nedaří.

„Agentura ochrany přírody a krajiny ČR rozhodně nehodlá blokovat rozvoj sportovních aktivit v chráněných územích. Sportovci nezřídka velkou měrou přispívají k aktivní ochraně významných lokalit. Je však třeba, aby své záměry konzultovali a realizovali v souladu se zákony a dle odborných doporučení,“ dodává Petr Kříž.

Okolí hnízdišť na Kozím vrchu a v Průčelské rokli, jsou aktuálně uzavřena páskou a vyznačeny cedulemi. Uzavírka obou území potrvá do 30. června 2020.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru