Neměli jste pod stromečkem tuto panenku? Hygienici řekli, v čem je nebezpečná
Pokud máte doma tuto hračku, mějte se na pozoru. Foto: MZ ČR
Zajímavosti

ČR – Na potenciální nebezpečí plynoucí z hraním si s panenkou My first fashion perfect lovely upozornili v pondělí čeští hygienici. Mnohonásobně překračuje množství ftalátů.

Panenka má pocházet z Číny. Distributorem je společnost ZX Group, prodejcem česká společnsot H-SLUNCE.

A co zjistili hygienici a před čím varují? „Riziko obsahu di-(2-ethylhexyl)ftalátu (DEHP) v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány,“ uvádí zpráva hlavní hygieničky pro ČR Evy Gottvaldové. DEHP působí na reprodukční orgány.

Hlava panenky bez vlásků obsahuje DEHP v množství 21,8 ± 8,7 % hm. To nesplňuje limit 0,1 % hmotnosti.

Plastová panenka je vysoká cca 17 cm s dlouhými vlasy a barevnými šaty, balena v barevné papírové skládačce s průhledem. Na obalu je tvrzení, že výrobek byl vyroben dle mezinárodních norem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru