Zámek Jezeří je mezi 14 nejohroženějšími evropskými památkami! Má teď šanci na větší podporu
Zámek Jezeří. Foto: NPÚ
Zajímavosti

Mostecko - Státní zámek Jezeří se dostal na seznam 14 ohrožených evropských památek, který každoročně zveřejňuje organizace pro kulturní dědictví Europa Nostra. Z užšího výběru bude v březnu 2020 vybráno finálních sedm nejohroženějších památek, které získají podporu na svou záchranu.

Program Sedm nejohroženějších památek v Evropě organizuje Europa Nostra a Institut Evropské investiční banky s podporou Evropské unie od roku 2013. Cílem je upozornit na tyto památky širokou veřejnost, veřejné i soukromé subjekty, usilovat o jejich záchranu a zajistit těmto památkám udržitelnou budoucnost. Evropská centrální banka a Evropská investiční banka jim rovněž poskytnou podporu ve formě zpracování studie proveditelnosti a udržitelnosti obnovy těchto památek.

„Rozsáhlá těžba uhlí na Mostecku zdevastovala krajinu i samotný zámek, když jsme objekt v polovině 90. let přebírali do správy, nacházel se v havarijním stavu. Od té doby se zde udělalo mnoho práce, zámek má dnes nové střechy, krovy, komíny a stropy, v tuto chvíli probíhá obnova divadelního sálu. Zámek byl rovněž zařazen do projektu obnovy vládního programu Národní investiční plán. Program ohrožených památek však pomáhá oslovovat i další investory, díky nimž by plánovaná obnova mohla být urychlena,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Do užšího výběru se dostala také ikonická vládní budova v Oslu, která byla poškozena při teroristickém útoku v roce 2011 a byla určena k demolici, pevnost v Bělehradu, jež je ohrožena projektem výstavby lanovky, nebo toskánský zámek s honosnou výzdobou z 19. století.

14 nejohroženějších památek Evropy

  1. Národní albánské divadlo, Tirana, Albánie
  2. Karas – tradiční vinařské nádoby, Arménie
  3. Klášter Khoranashat, Region Tavush, Arménie
  4. Státní zámek Jezeří, Horní Jiřetín, Česká republika
  5. Plavecký bazén Tapiola, Espoo, Finsko
  6. Zámek Sammezzano, Toskánsko, Itálie
  7. Archeologický park Sybaris, Itálie
  8. Dům Ivicke, Wassenaar, Nizozemí
  9. Blok Y, vládní čtvrť, Oslo, Norsko
  10. Tepelná elektrárna Szombierki, Bytom, Polsko
  11. Bělehradská pevnost a její okolí, Srbsko
  12. Plečnikův stadion, Lublaň, Slovinsko
  13. Depo metra Cuatro Caminos, Madrid, Španělsko
  14. Egyptské haly, Glasgow, Spojené království

Nominace mohla podat občanská sdružení a veřejné instituce z celé Evropy, které jsou členy či přidruženými organizacemi Europy Nostry. Poradní orgán složený z 15 expertů vybíral památky na základě jejich kulturní a historické hodnoty a stupně ohrožení. Zohledněno bylo i zapojení místních komunit, dlouhodobá udržitelnost a socio-ekonomické předpoklady pro lokalitu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru