Pomáháte ptákům překonat zimu? Víte, čím je krmit a čím naopak ne?
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - S klesajícími teplotami a snižující se nabídkou přirozené potravy nastává čas, kdy vhodným přikrmováním můžeme pomoci lépe zvládnout nástrahy zimy těm ptákům, kteří na zimu neodletěli do teplejších krajů.

Víme ale, jak a čím ptáky krmit, abychom jim neublížili? Pojďme si připomenout pár pravidel:

  • Krmíme pouze v době, kdy je mráz a sněhová pokrývka a pro ptáky je tak přirozená potrava hůře dostupná.
  • Množství potravy přizpůsobujeme aktuálnímu počasí. Více krmiva podáváme za mrazů a při vysoké sněhové pokrývce.
  • Krmítko umístíme alespoň 1,5 m nad zem, ideálně na závětrné a nerušené místo, které je nepřístupné kočkám.
  • Potrava musí být vždy chráněna před sněhem a deštěm.
  • Krmení pravidelně doplňujeme (nejlépe tak, aby bylo krmítko plné v odpoledních hodinách, neboť ptáci si tvoří tukové zásoby především v druhé části dne) a krmítko čistíme od trusu a zbytků potravy.

Co mají rádi ptáci na krmítku?

  • Vhodným krmením je např. slunečnice, oves, pšenice, kukuřice, lněná semínka, proso, ovesné vločky, drcená ořechová jádra, mák, nastrouhaná mrkev nebo lůj. Kosi a drozdi přivítají i nakrájená jablka a jeřabiny.
  • Z naší kuchyně je možné využít např. neslanou vařenou rýži a brambory.
  • Koupit můžeme také oblíbené lojové koule, které ale vybalíme ze sítěk. Ptáci se v nich totiž mohou zachytit drápky; popadané síťky navíc přitahují svou vůní psy, ježky a další zvířata, která je mohou pozřít a způsobit si tak vážné zdravotní potíže nebo přímo uhynout.
  • Nezapomínejme na pítko - i v zimě potřebují ptáci vodu.

A jaké krmení je nevhodné?

Nikdy nekrmíme plesnivým či jinak zkaženým krmivem, na krmítko nepatří ani kořeněné, solené, uzené, přepálené či sladké zbytky z kuchyně. Na krmítko nepatří též těstoviny či pečivo (ani tvrdé).

Jak krmíme vodní ptáky?

Vodním ptákům tradičně, avšak chybně, dáváme hlavně pečivo. Pečivo nemá ovšem žádnou výživnou hodnotu, obsahuje hlavně sacharidy a oslabuje tak organizmus ptáků.

Co je tedy pro kachny, labutě, lysky nebo racky vhodné? Určitě to jsou obiloviny (pšenice, oves, žito atd.), hrách, cizrna, kukuřice, hrášek, salát a jiná listová zelenina, odřezky nebo slupky od zeleniny. Vzít jim můžeme i nesolené vařené těstoviny a brambory. Existují i hotové směsi speciálně pro vodní ptactvo.

Když už jim přece jen budeme chtít pečivem přilepšit, zvolíme starší, ale ne vysloveně tvrdé, aby si ptáci neporanili jícen, rozdrobené na menší kousky a zejména v malém množství. Ani vodní ptáky nekrmíme plesnivým či zkaženým krmivem, kořeněnými, solenými či přepálenými zbytky z kuchyně. Krmíme vždy jen v množství, které vodní ptáci dokáží okamžitě pozřít. Nespotřebované zbytky potravy totiž zůstávají ve vodě, znečišťují ji a mohou přispět k šíření nemocí ptáků. S ptactvem v takovémto prostředí krmíme např. i potkany a ty, na rozdíl od ptáků, určitě ve městě nechceme.

Další zajímavé informace k životu ptactva naleznete např. na www.birdlife.cz.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru