V Německu se zvyšuje minimální mzda, rok 2020 bude rokem změn
Ilustrační foto: Starke Jobs
Zajímavosti

Německo – Za prací do Německa dojíždí denně na čtyři desítky tisíc Čechů. Za hranice je žene především vidina kvalitnějšího života. Životní standard od roku 2020 poroste spolu se zvýšením minimální mzdy. Podle německých odborových svazů ale tímto snahy o nárůst mezd nekončí, plánují prosadit minimální hodinovou mzdu na dvanácti eurech.

Ze současných 9,19€ na 9,35€ za hodinu práce. Na nekvalifikovaných úrovních bez speciálních požadavků na vzdělání, praxi či odpovědnost si zaměstnanci polepší o necelých 30 eur měsíčně. Platí to však pouze pro zaměstnance, kteří uzavřeli pracovní smlouvu přímo se zaměstnavatelem. Pro personální agentury platí od října letošního roku minimální mzda 9,66€ za hodinu. Stanovuje ji kolektivní smlouva platná pro všechny agentury ze zákona.

Vedle mezd se zvyšuje také stravné, řidič kamionu dostane navíc 8€ za den

Vedle zákonné minimální mzdy existuje v Německu také odvětvová minimální mzda, která garantuje zaměstnancům v některých odvětvích minimální výši mzdy. Více peněz dostanou také zaměstnanci, kteří v rámci pracovní náplně cestují po Německu. Od nového roku se zvednou diety z původních 24€ na 28€ za celý den včetně přespání mimo domov, pokud budou cesty realizovány během dne, zaměstnancům bude náležet stravné ve výši 14€ oproti stávajícím 12€.

Profesionální řidiči kamionu dostanou navíc další zákonné příplatky. Za každý den výjezdu obdrží 8€ na mimořádné výdaje, jako je parkovné nebo placená sprcha či toaleta. Tyto příspěvky se přitom nijak nevykazují, pokud je zaměstnanec nevyčerpá, nemá povinnost je vracet. V případě, že z denního příplatku nepoplatí všechny vedlejší výdaje, má nárok na náhradu výdajů v plné výši, kterou uhradil ze svého.

Řidičů z povolání je v Evropě nedostatek, Němci lákají nové řidiče na benefity

Právě řidič kamionu je v Německu nedostatkovým zbožím. Každým rokem klesne počet řidičů kamionu v Německu o 40 tisíc řidičů. Německo v současné době pracuje na strategii zpropagování řidičské profese, která by přivedla na pozice řidičů nové zájemce. Zvýšení počtu řidičů by mohlo napomoci zpřístupnění vzdělání pro uchazeče o práci, stejně jako náborové příspěvky, modernizace vozových parků, elektronické knihy jízd, online systém vykládek a nakládek a právě příspěvky, které do kapes řidičů přinesou více peněz.

Tři sta tisíc korun na nákup nemovitosti? Němci přispívají rodinám na vlastní bydlení

Rok 2020 bude zároveň posledním rokem Baukindergeldu, tedy dětského stavebního příspěvku. Je to forma pomoci státu rodinám, které plánují pořídit na území Německa vlastní nemovitost. Podmínkou je uzavření kupní smlouvy do 31.12.2020, žadatelé nesmějí vlastnit na území Německa jinou nemovitost a zároveň žadatelé musí být z řad rodičů nezletilých dětí. Není přitom podstatné, zda mají žadatelé na území Německa trvalý pobyt. Baukindergeld je vyplácen formou příspěvků ve výši 100€ měsíčně na každé dítě žijící s žadatelem, a to po dobu 10 let. Za každé dítě tak žadatelé získají od státu 12 tisíc eur.

Ani v příštím roce nebudou všichni, kdo na území Německa přispívají státu do sociálních fondů Familienkasse, ochuzeni o přídavky na dítě Kindergeld. To je vypláceno všem rodinám bez ohledu na výši příjmů, výše Kindergeldu na jedno dítě činí 200€ a je jedním z nejznámějších příspěvků státu, které Německo svým poplatníkům vyplácí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru