Vesnice roku 2019 je z Ústeckého kraje! Stala se jí obec se šesti stovkami obyvatel
Lipová z Ústeckého kraje se stala českou Vesnicí roku 2019. Foto zdroj: Krajský úřad Ústeckého kraje
Zajímavosti

Ústecký kraj - Na přehlídce Jarmark venkova byla vesnicí roku 2019 vyhlášena obec Lipová na Děčínsku v Ústeckém kraji. Druhá se umístila Ratiboř ze Vsetínska ve Zlínském kraji a třetí příčku obsadily Libovice z Kladenska ve Středočeském kraji.

V obci ve Šluknovském výběžku žije zhruba 600 obyvatel. Hodnotící komise vybírala ze 13 finalistů, vítězů krajských kol. Hodnotila například společenský život, aktivity občanů, podnikání, ale i občanskou vybavenost, úspory energií či péči o veřejná prostranství a zeleň.

Letošního 25. ročníku klání se zúčastnilo 206 obcí, což bylo o 22 méně než loni. Vítěze organizátoři vyhlásili dnes odpoledne na přehlídce nazvané Jarmark venkova, která je součástí mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem v Luhačovicích na Zlínsku.

Vyhlášení vítěze provázel obrovský jásot, z více než 400 kilometrů vzdálené Lipové přijel plný autobus. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2019 získá finanční odměnu formou dotace od ministerstva pro místní rozvoj ve výši 2,6 milionu korun a osobní automobil. Cílem akce je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru