OBRAZEM: Zástupci jirkovské radnice zavítali do maďarského Bátonyterenye. Co tato dvě města pojí?
Zástupci jirkovské radnice zavítali o víkendu na pozvání do maďarského města Bátonyterenye. Foto zdroj: FB město Jirkov
Zajímavosti

Jirkov - Zástupci jirkovské radnice zavítali o víkendu na pozvání do maďarského města Bátonyterenye, které letos slaví 30 let své existence. S Jirkovem ho pojí šestileté partnerství.

Bátonyterenye s 11 tisíci obyvateli vzniklo v roce 1989 sjednocením tří vesnic. Bývalo typickým socialistickým těžebním místem. Život v něm je složitější než u nás, což je vidět už na první pohled na jednoduše zařízených domech, skromných zahrádkách a oprýskaných panelácích všude okolo.

„Přesto si tamní obyvatelé nestěžují a jsou hrdi na svou příslušnost. To mě velice mile oslovilo,“ prohlásila po návratu místostarostka Dana Jurštaková. Za šest let, kdy podle jejích slov přerostlo partnerství obou měst v přátelství, se v maďarské části mnohé změnilo k lepšímu.

„Rozrostla se tam průmyslová zóna, do okolních obcí už vede nová rychlostní komunikace, zlepšila se infrastruktura,“ vyjmenovává místostarostka. Maďarsko a Česko mají, jak známo, společnou minulost. „A díky partnerství mají i společnou budoucnost,“ dodává Jurštaková.

foto

1009jirkov2

1009jirkov3

1009jirkov4

1009jirkov5

1009jirkov6

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru